Τις επιλογές του νέου προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλου Πρωτοπαππά χαιρετίζει το βιομηχανικό cluster στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών "si- Cluster" σημειώνοντας παράλληλα ότι το 2017-2018 είναι έτη-σταθμός για τον τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του το si-Cluster αναφέρει ότι «παρόλο που μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές του διαστήματος, τέθηκαν οι βάσεις για την ίδρυση και έναρξη εργασιών του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστημικής Πολιτικής, την επιστροφή της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, τη θεμελίωση της πρώτης θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων σχετικών με το διάστημα στην Ελλάδα, και σημαδεύτηκε από την επίσκεψη στην Αθήνα του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Γιαν Βέρνερ και του Ευρωπαίου αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο».

Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία από τη μη αξιοποίηση κεφαλαίων, τη στιγμή που «σημαντικότατος αριθμός επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εθελοντικών οργανισμών δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα, με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 200.000.000 ευρώ και περισσότερους από 3.000 απασχολούμενους». «Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ ετησίως, με τον δεύτερο πιο υψηλό ρυθμό παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, το ROI του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7» υπογραμμίζεται.

«Σε αυτό το πλαίσιο» συνεχίζει η ανακοίνωση, «τo ΔΣ του si-Cluster, εκπροσωπώντας 65 οργανισμούς, επιχειρήσεις, startups, πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά ινστιτούτα με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητα στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές και παρακολουθώντας τις πρόσφατες εξελίξεις με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, δηλώνει την πλήρη υποστήριξη:

– στην πρωτοβουλία για τη σύσταση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ώστε να σταματήσουμε ως χώρα να αντιμετωπίζουμε το Διάστημα ως μια κατακερματισμένη δραστηριότητα ατόμων, υπουργείων ή φορέων που εκπροσωπούν τη χώρα διεθνώς χωρίς να συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά μέσω μιας δυναμικής βιομηχανικής, τεχνολογικής, ερευνητικής και επιχειρησιακής στρατηγικής,

– στην ανάπτυξη ενός εθνικού διαστημικού προγράμματος με σκοπό την υποστήριξη εθνικών αναγκών στους τομείς ασφάλειας, γεωργίας, ναυτιλίας, κλπ, και να επιτευχθούν συνέργειες του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού ώστε να αναπτυχθεί τεχνογνωσία, υποδομές και δυνατότητες κατασκευής μικρών δορυφόρων στη χώρα μας, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει και να συγκρατήσουμε το επιστημονικό προσωπικό υψηλών προσόντων στην χώρα.

– στις διαδικασίες και δομές που αναπτύσσονται ώστε με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία να επιτρέψουν τη μέγιστη επιστροφή ωφελειών για τη χώρα από τη συμμετοχή της στους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς όπως η ESA».

Επίσης, τα μέλη του si-Cluster τονίζουν ότι με τους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες του και με πολυετή και διεθνή εμπειρία στο χώρο του Διαστήματος «θα συμβάλουμε ώστε το διαρθρωτικό αυτό εγχείρημα να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε τον εξαίρετο συνεργάτη κο. Κριμιζή για τη συμβολή του τόσο στο ελληνικό εγχείρημα αλλά και διότι σήκωσε την ελληνική σημαία ψηλά στο εξωτερικό και ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος να συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του Ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος. Συγχαίρουμε, επίσης, την τοποθέτηση του Χριστόδουλου Πρωτοπαππά στη θέση του προέδρου καθώς και την τοποθέτηση του τέως τεχνικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Κωνσταντίνου Σταυρινίδη στο νέο ΔΣ».

Τέλος, το Δ.Σ. του si-Cluster εύχεται στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΔΟ να πετύχει τους σκοπούς του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις