Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών το δίμηνο Ιανουάριου-Φεβρουάριου 2018 αυξήθηκαν κατά 14,5% σε όγκο και κατά 20% σε αξία, έναντι του αντιστοίχου διμήνου του 2017. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2018 αυξήθηκαν κατά 14,5% σε όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017 και ανήλθαν σε 268.903 τόνους και η αξία αυξήθηκε κατά 20%, φθάνοντας στα 175,86 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από INCOFRUIT-HELLAS.

Στo δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 32,9% στον όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017, συνολικού ύψους 44.681 τόνων, και η αξία με μείωση κατά -6,74% ανήλθε σε 31,48 εκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές φρούτων στους δύο πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκαν σε όγκο κατά 11,4%, και σε αξία κατά 28,0% και ανήλθαν σε 224.222 τόνους και 144,38 εκατομμύρια ευρώ.

Στον τομέα των φρούτων αναδεικνύονται πρωταγωνιστές τα ακτινίδια και τα μανταρίνια αλλά και τα λεμόνια ενώ στον τομέα των κηπευτικών τα αγγούρια.

Για τον σύνδεσμο «ο καιρός ήταν καθοριστικά θετικός παράγοντας των εξαγωγικών επιδόσεων, με το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο να εκμεταλλεύεται την ζήτηση λόγω των ζημιών στην παραγωγή ομοιοπαραγωγών ανταγωνιστριών χωρών, με την ποιότητα της παραγωγής μας να είναι υψηλή και ο όγκος παραγωγής των προϊόντων μας αυξημένος» όπως σημειώνεται σχετικά.

Εισαγωγές

Αντίστοιχα θετική εξέλιξη υπήρξε και στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών που το πρώτο δίμηνο 2018 παρουσίασαν μείωση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία συμβάλλοντας στην μείωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου.

Όμως, ο σύνδεσμος σημειώνει ότι παρά την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών ακούγονται διαμαρτυρίες από την παραγωγική τάξη για μη απορρόφηση της παραγωγής, «θεωρούμε ότι είναι ερευνητέο κατά πόσο το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης» όπως σημειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις