Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού αναμένονται και σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Εν τω μεταξύ σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει σιγά – σιγά η πόλη της Θεσσαλονίκης μία ημέρα μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ένα σωρό ζημιές.

Συνεργεία της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του κεντρικού δήμου δούλευαν με μάνικες και πιεστικά κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τη λάσπη που συσσωρεύτηκε μετά την ισχυρή βροχόπτωση.

"Όλο το βράδυ πλέναμε το κέντρο της πόλης για να έχουμε σήμερα μια καλύτερη εικόνα", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM" ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για την Καθαριότητα, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Ο κ.Ζαχαριάδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προσπάθεια που έκαναν όλοι οι εργαζόμενοι τις τελευταίες ώρες προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές στην πόλη.

"Βλέποντας και παρακολουθώντας τα δελτία καιρού και τις προγνώσεις φροντίσαμε να έχουμε καθαρά τα φρεάτια της πόλης. Παρόλα αυτά δημιουργήθηκαν προβλήματα, γιατί η πόλη δέχτηκε μεγάλη ποσότητα νερού σε μικρό διάστημα. Ήταν άμεση η κινητοποίηση του δήμου, το σύνολο των εργαζομένων και των μηχανημάτων βρέθηκαν στους δρόμους και μέσα σε 6,5 ώρες είχαμε αποκαταστήσει τα προβλήματα στην πόλη", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ζαχαριάδης.

Υπογράμμισε δε πως «οι σχάρες στα φρεάτια ήταν καθαρές και γι αυτό τα νερά αποστραγγίστηκαν τόσο γρήγορα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχάρες "πετάχτηκαν" στον αέρα, διότι υπήρχε ροή, όμως ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού».

Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος επισήμανε ένα πρόβλημα των τελευταίων ωρών με την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών και κάλεσε τους δημότες της Θεσσαλονίκης να μην τα εναποθέτουν για λίγο στους μπλε κάδους.

"Δυστυχώς ο φορέας που έχει την ευθύνη για τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους αρνείται να τα πάρει επειδή βράχηκαν. Είναι ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς όλα τα απορριμματοφόρα είναι γεμάτα με ανακυκλώσιμο υλικό και δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα. Γι’ αυτό ζητώ από τους συμπολίτες να μη βγάλουν τα ανακυκλώσιμα στους κάδους και να μας δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου" δήλωσε.

ΕΥΑΘ: Ασφαλές το νερό αλλά παραμένουν τα προβλήματα υδροδότησης

Απολύτως ασφαλείς είναι οι ποσότητες νερού που διανέμονται στο εσωτερικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης, όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση της Εταιρείας ΄Υδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ ΑΕ), χαρακτηρίζοντας ώς παντελώς ανυπόστατες τις φήμες ότι είναι ακατάλληλο προς πόση.

"Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργούν συνεχώς τα χημεία ύδρευσης της εταιρείας σε διάφορα σημεία δειγματοληψίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, εντός του δικτύου της πόλης δηλαδή, προκύπτει ότι το νερό πληροί τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Ομοίως, οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης -και πριν αυτό δοθεί στην κατανάλωση και στο εσωτερικό δίκτυο- πληρούν όλες τις προδιαγραφές της νομοθεσίας (παράμετροι θολότητας, αγωγιμότητας, υπολειμματικού χλωρίου, pH και κολοβακτηριοειδή, όπως και άλλες χημικές παράμετροι)" αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ΕΥΑΘ γνωστοποιεί ακόμη ότι έχουν ήδη αποσταλεί στους δήμους που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα παλέτες με εμφιαλωμένα νερά για την εξυπηρέτηση βασικών λειτουργιών τους (π.χ. σχολεία). Παράλληλα, εξυπηρετούνται νοσηλευτικά ιδρύματα με υδροφόρες, ενώ έχουν στηθεί σε πέντε σημεία του κέντρου σημεία διανομής με μπουκάλια νερό για τις ανάγκες των πολιτών (Αριστοτέλους, Αγ. Σοφίας – Τσιμισκή, Καμάρα, Λ. Πύργος, Δικαστήρια).

Επίσης, γίνονται συνεννοήσεις με τα επιμελητήρια επαγγελματιών και την Ένωση Ξενοδόχων για εξυπηρέτηση βασικών αναγκών με εμφιαλωμένα που θα παράσχει η ΕΥΑΘ και έχει ενισχυθεί το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρείας.

Γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι, εκτός του κέντρου της πόλης που συνέχιζε να μην έχει νερό και των περιοχών όπου έχει κοπεί από νωρίς το πρωί βάσει του προγραμματισμού, αποκαθίστατο η υδροδότηση σταδιακά σε Μενεμένη, Ξηροκρήνη και Αμπελόκηπους και έχουν «ανακουφιστεί» η Καλαμαριά, η Πυλαία και η Τούμπα. Νεότερη ενημέρωση θα γίνει στις 5 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές στην υδροδότηση ξεκίνησαν γύρω στη μία μετά το μεσημέρι χτες, εξαιτίας της υψηλής θολότητας του νερού, που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα από τη χτεσινή καταιγίδα στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση

Αποκαταστάθηκε -με εξαίρεση ίσως μεμονωμένες περιπτώσεις κτηρίων- η ηλεκτροδότηση στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα μέχρι το μεσημέρι, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες την πόλη.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης, στις περιοχές όπου βρίσκονται οι τρεις υποσταθμοί εκτός τάσης (Τσιμισκή και Ικτίνου γωνία, Γλάδστωνος και Κωστή Παλαμά και πλησίον του λιμένος Θεσσαλονίκης), οι καταναλωτές ηλεκτροδοτούνται από γειτονικούς υποσταθμούς.

"Ενδεχομένως να υπάρχουν ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις χωρίς ρεύμα, όπως για παράδειγμα μία πολυκατοικία. Ωστόσο, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης" ανέφερε.


Κλειστός ο Λευκός Πύργος

Εργασίες καθαριότητας πραγματοποιούνται από το πρωί στον Λευκό Πύργο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία.

Συνεργεία του δήμου και υπάλληλοι του μνημείου βρίσκονται από το πρωί στο χώρο, προκειμένου να καθαρίσουν τη λάσπη από τον εσωτερικό χώρο, αλλά και από την είσοδο του Λευκού Πύργου.

Σήμερα, ο Λευκός Πύργος δεν θα λειτουργήσει προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καθαριότητα του χώρου, αλλά και τον έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν έχουν πάθει κάποια βλάβη από το νερό.


Επί ποδός για την αποκατάσταση των ζημιών στη ΔΕΘ-Helexpo AE

Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία της ΔΕΘ-Helexpo AE, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις περιορισμένες ζημίες που σημειώθηκαν σε κάποια από τα περίπτερα του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της χτεσινής νεροποντής με χαλάζι. Ζημίες προκλήθηκαν και στην υπαίθρια ανθοέκθεση που φιλοξενείται εντός του χώρου του εκθεσιακού κέντρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νότιας Πύλης του (σ.σ. η ανθοέκθεση θα μείνει και σήμερα κλειστή, προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημίες).

"Η σφοδρότατη νεροποντή προκάλεσε την εισροή υδάτων στα υπόγεια και στους ισόγειους χώρους ορισμένων περιπτέρων, ενώ η διαδικασία απάντλησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη νότια πύλη της ΧΑΝΘ ο τεράστιος όγκος του νερού εντός του αποχετευτικού αγωγού προκάλεσε την άνοδο των φρεατίων και την πρόκληση ζημιών στο πλακόστρωτο.

Από την πρώτη στιγμή το προσωπικό της ΔΕΘ-Helexpo και συνεργεία υποστήριξης έχουν επιδοθεί σε αγώνα αντιμετώπισης της θεομηνίας και αποκατάστασης των ζημιών.Τα συνεργεία της ΔΕΘ-Helexpo θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης εντός του εκθεσιακού κέντρου" επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Πηγή φωτό και video: thestival.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις