Παγιώνεται η αρνητική εικόνα της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «Πολιτικό Βαρόμετρο» της Public Issue.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι το 77% του δείγματος θεωρεί ότι η κυβέρνηση βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, το 56% ζητεί να γίνουν εκλογές και το 74% εκτιμά σε αυτές θα επικρατήσει η ΝΔ.

Στην ίδια δημοσκόπηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρείται δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με τα ποσοστά του να εμφανίζουν αυξητική τάση.

Αντιθέτως η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας εμφανίζεται καθηλωμένη. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους οκτώ πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τσίπρας προπορεύεται σε δημοφιλία μόνο του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση σε ποσοστό 86%, ενώ το 51% εκτιμά ότι το γενικότερο οικονομικό κλίμα θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο και το 55% αναμένει ως χειρότερη την προσωπική του οικονομική κατάσταση.

Στην «παράσταση νίκης» η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 74%, έναντι 18%, ενώ οι πολίτες σε ποσοστό 56% θεωρούν ότι χρειάζεται να γίνουν εκλογές, έναντι 34% που απαντά ότι οι εκλογές δεν χρειάζονται.

Όσον αφορά στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», το 34% προτιμά κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, το 16% ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ ένα 45% απορρίπτει αμφότερες τις επιλογές.

Τέλος, καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας το 42% των προτιμήσεων, ενώ το 26% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.

Έντονα καθοδικά -σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν- βαίνουν όλοι οι δείκτες που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή,΄που οι αντίστοιχοι δείκτες που αφορούν τη Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε άνοδο, αν και όχι εντυπωσιακή.

Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανό αρχηγό, ενώ τον Μάρτιο του 2015 το 57% απαντούσε θετικά, τον Απρίλιο του 2018 μόλις ένα ποσοστό 17% απαντά θετικά. Ακόμη, τον Μάρτιο του 2015 ένα 57% δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης, ενώ τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 15%.

Αντίστοιχη είναι η πτώση και σε άλλα ερωτήματα που αφορούν το ίδια την προοπτική του κόμματος. Έτσι, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ένα 54% δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον και προοπτική και ένα 48% ότι έχει τα πιο ικανά στελέχη, τον Απρίλιο του 2018 τα ποσοστά αυτά βρίσκονται στο 13% και στο 12% αντίστοιχα.

Τέλος, το 2015 μόλις ένα 5% εκτιμούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει κρίση και μόλις ένα 7% ότι είναι το κόμμα είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα. Το 2018 τα αντίστοιχα ποσοστά βρίσκονται στο 33% και στο 18%.

Στους ίδιους δείκτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει σημαντική άνοδο, χωρίς ωστόσο να καταγράφει τα εντυπωσιακά ποσοστά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Ειδικότερα, ενώ το 2015 μόλις ένα 13% εκτιμούσε ότι η ΝΔ έχει ικανό αρχηγό, τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 27%. Και ενώ το 2015 μόλις ένα 12% εκτιμούσε ότι η ΝΔ ως κόμμα έχει μέλλον και προοπτική, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018 βρίσκεται στο 34%.

Επιπρόσθετα, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ένα 30% εκτιμούσε ότι η ΝΔ περνάει κρίση και ένα 45% ότι το κόμμα είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα, το 2018 μόλις ένα 9% απαντά θετικά στο πρώτο ερώτημα και ένα 25% θετικά στο δεύτερο.

Ένα τρίτο σημαντικό στοιχεία από το κεφάλαιο της εικόνας των πολιτικών κομμάτων αποτελεί και εκείνο του λεγόμενου «αντικομματισμού», δηλαδή της απογοήτευσης συνολικά και συλλήβδην με τα πολιτικά κόμματα.

Εδώ τα ευρήματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς ένα 40% εκτιμά πως κανένα κόμμα δεν έχει ικανό αρχηγό, ενώ ένα 35% ότι όλα τα κόμματα είναι εξαρτημένα από οικονομικά συμφέροντα.

Σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν έχει μέλλον και προοπτική, ενώ επίσης σχεδόν ένας στους τρεις εκτιμά πως κανένα κόμμα δεν είναι πιο κοντά στα συμφέροντα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Για τα ελληνοτουρκικά, τέλος, το 83% κρίνει πως ήταν προσχεδιασμένη η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές Έβρου, ενώ το 12% την αποδίδει σε τυχαίο περιστατικό.

Ως προς τους οκτώ Τούρκους που ζητούν άσυλο στη χώρα μας, το 72% απαντά πως θα πρέπει να τους δοθεί άσυλο και να μην εκδοθούν στη γειτονική χώρα και το 20% απαντά πως θα πρέπει να εκδοθούν.

Τέλος, στον απόηχο της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σημειώσει δραματική πτώση, καθώς το 94% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τον τούρκο πρόεδρο και μόλις το 5% έχει θετική άποψη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις