"Υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί, είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του με τον ομόλογο του από την ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με την εξεύρεση μιας συνολικής συμφωνίας για το ονοματολογικό.

"Είχαμε την ευκαιρία χθες και σήμερα το πρωί να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις με τον ομόλογο μου από την ΠΓΔΜ", είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας "πολυεπίπεδη" τη διαπραγμάτευση.

Τόνισε δε ότι το βράδυ της Τετάρτης ξενύχτησε με τον Ζάεφ προκειμένου να υπάρξει μια εποικοδομητική συζήτηση.

"Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε", δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον Ζόραν Ζάεφ. "Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές", είπε. "Θέλουμε μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν έχει κλειδώσει το όνομα Άνω Μακεδονία, τόνισε: "Υπάρχει μια σειρά προτάσεων πάνω στις οποίες δουλεύουμε, τίποτα δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος".

"Οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο", είπε και τόνισε πως "τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα".

"Πιστεύω ότι η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης για τα εθνικά θέματα μόνο θετικά θα έχει για τη χώρα. Είμαι διαθέσιμος για όποιον χρειάζεται ενημέρωση", επισήμανε. Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Για το χρέος

Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην ΕΕ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.

"Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης", είπε αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο και παρατήρησε ότι ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

Το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζήτησε στις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.


Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα


Δηλώσεις Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. "Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για το όνομα, η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως χρειάζεται να έχουμε περαιτέρω συζητήσεις στις χώρες μας", δήλωσε.

Πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνομιλούν ακόμη κι αν χάσουμε την προθεσμία του Ιουνίου.

"Επιλύουμε τη διένεξη για να ενισχύσουμε την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών και των δύο χωρών", δήλωσε.

Ο Ζάεφ είπε ακόμη πως συζήτησε την πρόοδο στην επίλυση της διένεξης για το όνομα με τον Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png


Η συνάντηση

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση -την Πέμπτη- του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους (στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES) αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο λύσης στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα, απέφυγαν όμως με κάθε τρόπο να δώσουν κάποιο στίγμα των προθέσεών τους.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία της χώρας του που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ευρωπαϊκό και όχι στον νατοϊκό δρόμο φαίνεται ότι επικεντρώνονται οι προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη, με συγκεκριμένα βήματα, προς την οριστική επίλυση του ονοματολογικού.

Αυτό που θα κρίνει όμως μία τέτοια κίνηση της Αθήνας θα είναι η διαδικασία που θα επιλεγεί για την ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, η οποία βεβαίως θεωρείται χρονοβόρα.

Μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν θα είναι απαραίτητα η μόνη αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία είτε της πΓΔΜ είτε της Αλβανίας (ζήτημα που επίσης απασχολεί την Αθήνα).

Ο λόγος για αυτό φαίνεται ότι είναι η σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας σε οποιαδήποτε νέα διεύρυνση – χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το Παρίσι θα αντιταχθεί στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις δύο χώρες – αλλά και η αμφιθυμία της Γερμανίας, έτσι όπως τουλάχιστον εκφράστηκε στα όσα είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον της Μπούντεσταγκ πριν αναχωρήσει για τη Σόφια.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε μάλιστα το Μακεδονικό ως ένα θέμα που είναι δύσκολο να επιλυθεί, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι αντιρρήσεις της Γαλλίας έχουν εκφραστεί δημοσίως από τον ίδιο τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που είχε μάλιστα συνάντηση με τον σκοπιανό Πρωθυπουργό κ. Ζάεφ πριν από το δείπνο των «28».

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η χώρα του πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.

Ο κ. Μακρόν δεν έκανε δηλώσεις αλλά φέρεται να τόνισε στον κ. Ζάεφ ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την ΕΕ, χωρίς ειδικότερη αναφορά στη διεύρυνση.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις