Για «ανεπίτρεπτη θεσμική» κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κοντονή σε βάρος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρη Βερβεσού, η Επιτροπή αναφέρει ότι «το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργού Δικαιοσύνης δεν προσιδιάζει σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικηγορικό σώμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου. Η επίθεση κατά του προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θίγει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή».

Η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει ακόμη ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικηγόρων αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε κράτος δικαίου» και «προϋποθέτει και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος».

«Το δικηγορικό σώμα, διαχρονικά και αταλάντευτα, αγωνίζεται στην κατεύθυνση αυτή. Αποτελεί υποχρέωση και του αρμόδιου υπουργείου να συνδράμει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει πράξει ούτε τα στοιχειώδη» σημειώνει.

Σχετικά με την ίδρυση δικαστηρίων, οι δικηγόροι τονίζουν ότι «πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο για την διαμόρφωση των συνθηκών ορθής και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης, σε πλήρη συνεργασία με τους συλλειτουργούς της» και «δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική εξαγγελία και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση». Αυτονόητη προϋπόθεση, όπως τονίζουν, είναι «η προηγούμενη επίλυση των προβλημάτων και ελλείψεων των ήδη λειτουργούντων Δικαστηρίων, ιδίως σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προϋποθέσεις όμως που δεν συντρέχουν σήμερα με κύρια ευθύνη του υπουργείου».

Παράλληλα, οι δικηγόροι δηλώνουν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το δικηγορικό σώμα δέχεται επίθεση εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσιίας» και προσθέτουν: «Έχουμε συνηθίσει. Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση».

Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα 21 Μαΐου «προκειμένου να λάβει περαιτέρω αποφάσεις και να καθορίσει τη δράση της επί του θέματος αυτού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις