Τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότηταςγια την υπόθεση Novartis και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποχώρησε το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης.

Στην ψηφοφορίασε δέκα κάλπες-όσα και τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία είχε συγκροτηθεί η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης-πήραν μέρος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αποχώρησανοι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ, του ΚΚΕ, της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Η Ολομέλεια έκρινε με απόλυτη πλειοψηφία πως ο φάκελος πρέπει να ανατεθεί στις εισαγγελικές Αρχές και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται.

Με βάση την απόφαση που ελήφθη, η Βουλή θα διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Πιο αναλυτικά:

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για την δωροδοκία – δωροληψία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν άσκηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην κάλπη, βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία, λόγω αναρμοδιότητας και 164 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα.

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, 168 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία – δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν ναι στην άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και τρεις για το ξέπλυμα. Βρέθηκε ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 164 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, 163 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.Έξι βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την πρώτη πράξη και ένα "παρών" για την δεύτερη. Βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην αν. υπουργό, Μάριο Σαλμά, 163 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Σπυρίδωνα Άδωνι Γεωργιάδη, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 163 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον διοικητή της ΤτΕ, πρώην υπουργό, Ιωάννη Στουρνάρα, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επτά βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και έξι για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, 167 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 166 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και πέντε για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την δωροδοκία – δωροληψία, ένα "παρών" για την νομιμοποίηση εσόδων και βρέθηκε και ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.


Θέμα με τους… ψηφολέκτες

Στηναίθουσατης Ολομέλειας, πάντως παρέμεινανως ψηφολέκτες κατά την ψηφοφορία αλλά χωρίς να ψηφίσουν, οι Σπύρος Λυκούδης (αντιπρόεδρος της Βουλής – Ποτάμι), Χαρά Κεφαλίδου (γραμματέας – ΔΗΣΥ), Δημήτρης Καβαδέλλας (βουλευτής – Ένωση Κεντρώων).

Η ΝΔ, αν και είχε δηλώσει τα ονόματα των βουλευτών της που θα ήταν ψηφολέκτες στην ψηφοφορία, αποχώρησε σύσσωμη. Γι' αυτό λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν πήρε αρνητική απάντηση από τη ΝΔ για την παραμονή στην αίθουσα των ψηφολεκτών της, είχε δηλώσει απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι "η ΝΔ απέχει της ευθύνης".


Θυελλώδης συζήτηση

"Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών, του ελληνικού λαού, διότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.

Την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την υπόθεση της Novartis ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά: Θα μείνετε μόνοι σας με τη Χρυσή Αυγή να ψηφίζετε.

Νωρίτερα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικασίες- παρωδία και ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

Υπέρ της παραπομπής των πολιτικών προσώπων θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis πρότεινε στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Πρότεινε, επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ:


Βενιζέλος

Σαμαράς

Άδωνις Γεωργιάδης

Λοβέρδος

Στουρνάρας

Λυκουρέντζος

Πικραμμένος

Κουτρουμάνης

Σαλμάς

Παπαγγελόπουλος

Πολάκης

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του.


Αντεγκλήσεις

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η ΝΔ προ της έναρξης της συζήτησης επί του πορίσματος για την Novartis.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης «άγρια» κόντρα είχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή της ΝΔ Νίκο Δένδια.

«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη συντηρητική παράταξη: το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Θυμόμαστε τι είχε συμβεί στη Βουλή όταν συζητιόταν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο αντιμετώπιζε αναγκάστηκε να αποσύρει την Κοινοβουλευτική Ομάδα από τη Βουλή για να μην πλησιάσει κανείς την κάλπη ή στην ψηφοφορία», τόνισε ο Σταύρος Κοντονής

.

«Αν υπήρχε στην αίθουσα ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν θα υπήρχε ως φάντασμα. Θα υπήρχε ως ευλογία και λυπάμαι που δεν υπάρχει ως ευλογία για να σας βάλει λίγο μυαλό», απάντησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.


Ο Θοδωρής Δρίτσας μίλησε για τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά του Δημοσίου που έγινε ποτέ και άφησε αδιάφορους επί μία δεκαετία τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέληξε λέγοντας πως σήμερα με ένα τεράστιο ''ναι'' η υπόθεση NOVARTIS θα πάει μέχρι τέλους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος επιχειρώντας να αποδομήσει την θέση της αντιπολίτευσης που αναφέρει ότι η υπόθεση αποτελεί κυβερνητική σκευωρία και όχι σκάνδαλο προκειμένου να πληγούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι είπε μεταξύ άλλων: "Το σκάνδαλο προκύπτει από τους δείκτες τους οικονομικούς, των νοσοκομείων και των φαρμάκων. Αν ρωτήσεις του πολίτες θα σου πουν «μα πως είναι δυνατόν ότι δεν είναι σκάνδαλο".

Άθλια, κατασκευασμένη, κακότεχνη και μεθοδευμένη σκευωρία, χαρακτήρισε τη διαχείριση της υπόθεσης Νovartis, από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

"Είναι ξεκάθαρο ότι από την αρχή στήθηκε μια άθλια σκανδαλώδης μεθόδευση. Συμπράξατε σε αυτή, μη επιτρέποντας να εξεταστούν μάρτυρες, γιατί δεν θέλατε να ανοίξει η συζήτηση και να φανεί η μεθόδευση. Η υπόθεση για την ιταμή μεθόδευση σας θα ελεγχθεί από την επόμενη Βουλή και τότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη" ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο κ. Βορίδης μίλησε για "νομική λογική ΣΥΡΙΖΑ" τόσο για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Νovartis όσο και για τη σημερινή μυστική ψηφοφορία με το στήσιμο 10 καλπών, μία για κάθε εγκαλούμενο.

"Σήμερα, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ολοκληρώνεται η παρωδία της διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό τέχνασμα για να συντηρήσει τον μύθο της κάθαρσης και να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση, στην οποία την έχουν θέσει οι πολίτες". Σε αυτήν τη φράση συμπύκνωσε το σκεπτικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση Novartis ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Παπαθεοδώρου και κατήγγειλε την πλειοψηφία ότι μέσα σε όλους τους τακτικισμούς, επιλέγει και "σημαδεμένο ψηφοδέλτιο".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις