Το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν" πρότεινε η ΠΓΔΜ

Το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν" πρότεινε η ΠΓΔΜ

Σε νέα ενδεχόμενη ονομασία της πΓΔΜ, πέρα από τις πέντε προτεινόμενες που είχαν γίνει ήδη γνωστές, αναφέρονται ΜΜΕ της γείτονος χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Βέβαια το a1on.mk επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (ιδίως το πρώτο) γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η εξέγερση του Ίλιντεν  στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία όμως θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.

Πρόκειται για την επανάσταση σλαβόφωνων της Μακεδονίας από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο- Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο/Αύγουστο του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία γιορτάζεται σήμερα στη πΓΔΜ ως εθνική επέτειος, καθώς για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικής εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.

Στο νέο όνομα που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι αναφέρεται και το MIA, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει τον πρόεδρο Ιβανόφ και τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο όνομα», με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση πάντως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, μέχρι στιγμής, τις πληροφορίες ότι το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι το "Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας"».  

Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα έχει αποδεχθεί ότι μια τέτοια ονομασία αποτελεί βάση συζήτησης για πιθανή λύση, ή αν πρόκειται απλά για έναν ελιγμό της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το Σάββατο στις 09:30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.


Σκοπιανά ΜΜΕ: «Μακεδονία του Ίλιντεν» το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι για τα Σκόπια

Η μεταμεσονύχτια συζήτηση

Σύμφωνα με το Ραδιόφωνο 24/7, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα από τον Ζόραν Ζάεφ. Κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύχτιας συζήτησης, ο  πρωθυπουργός τόνισε στο συνομιλητή του ότι πρέπει πρώτα να γίνει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της χώρας με πλειοψηφία 2/3. Κατόπιν να κυρωθεί η συμφωνία και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

"Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ή να επιτρέψω ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μία χώρα που θα έχει συνταγματική ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Θέλω λύση ριζική, που θα αντέξει στο χρόνο. Μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και παντού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.