Στη Δράμα με τους φιλόξενους κατοίκους, τους πολυάριθμους αμπελώνες, τους γνώστες και τεχνίτες του κρασιού, η καρδιά των οινικών εκδηλώσεων χτυπάει δυνατά την τελευταία πενταετία: η ακριτική περιοχή της Δράμας για πέμπτη συνεχή χρονιά προβάλλει και φέτος με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχει στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, το κρασί, διοργανώνοντας τη ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2018.

Από τις 20 έως τις 27 Μαΐου 2018 οι δήμοι Δράμας και Παρανεστίου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη συνδρομή των τοπικών φορέων της περιοχής και των ντόπιων επιχειρηματιών συνεργάζονται αρμονικά προβάλλοντας το κρασί και την πλούσια οινική παράδοση της Δράμας, μέσα από μια σειρά ποικίλων ενημερωτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που εκτείνονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Το πολυθρύλητο και χρυσοφόρο όρος Παγγαίο, με όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα στη χημική σύσταση του εδάφους του, είναι το μαγικό συστατικό στο οποίο οφείλεται η παράγωγη εξαιρετικής ποιότητας κρασιού διεθνώς αναγνωρισμένο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αλλά και στα χωριά του Παγγαίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας βρίσκονται σήμερα ορισμένες από τις καλύτερα οργανωμένες οινοποιητικές μονάδες των Βαλκανίων που περιβάλλονται από χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων διαφόρων ποικιλιών.

Ήχοι, χρώματα και γεύσεις

Οινοποιοί και φορείς μέσα από τις εκδηλώσεις προτρέπουν κάθε χρόνο κατοίκους και επισκέπτες να γευτούν το εξαιρετικής ποιότητας κρασί και να γνωρίσουν από κοντά όλη την παραγωγική του διαδικασία, να ενημερωθούν για την ιστορία του και να περιηγηθούν σε χώρους γεμάτους αρώματα, χρώματα και γεύσεις ανακαλύπτοντας την οινική παραγωγή της Δράμας.

Ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η "Δραμοινογνωσία" αναδεικνύει την περιοχή, την ιστορία, την παράδοσή, τη μοναδική φύση μας και την κουλτούρα αιώνων που με επιμέλεια φροντίσαμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτη στο χρόνο.

Πρόκειται για ένα τουριστικό γεγονός που φέρνει πλήθος επισκεπτών στον τόπο μας και στα οινοποιεία της Δράμας, που ενισχύει την αγορά της Δράμας, την οικονομική δραστηριότητα και συμβάλλει στην ανάπτυξη. Η ελκυστικότητα του δραμινού οίνου που στηρίζεται στη μοναδική ποιότητα της παραγωγής, θέτει τη Δράμα στο κέντρο της καρδιάς του κόσμου του κρασιού».

«Εξάλλου για εμάς τους Δραμινούς», συνέχισε ο δήμαρχος, «ο οίνος αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας και μέσα από τα μονοπάτια του, συνδεόμαστε με την αρχαία ιστορία του τόπου μας. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας στη μεγάλη γιορτή του οίνου που περιβάλλεται από πλήθος εκδηλώσεων δραμινών οινοπαραγωγών, δραμινών φορέων και συλλόγων».

Στην καρδιά της παραγωγής του κρασιού

Το κρασί αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού πολιτισμού για πάνω από 4000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία οίνου παρουσιάζει τεράστιες βελτιώσεις με σοβαρές επενδύσεις στη σύγχρονη τεχνολογία της οινοποίησης, οργανωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα συνολικά επτά οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής της Δράμας ανοίγουν για μια ακόμη χρονιά τις πόρτες τους και ετοιμάζονται να δώσουν στους επισκέπτες αυτό που γνωρίζουν τόσο καλά… μια διαδρομή που περνά μέσα από τον πολιτισμό και την εμπειρία της οινογευσίας.

Αυτή η γευστική διαδρομή ντύνεται με μουσικές, ήχους, μπάντες, μυστικές και σπάνιες συνταγές, δημιουργούν μια χαλαρή διάθεση και μια ευφορία που όμως δε ζαλίζει, ούτε κουράζει, απλώς ταξιδεύει τον επισκέπτη, όπως ένα καλό κόκκινο κρασί ποικιλίας Merlot παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις