Πρόγραμμα συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για το άνοιγμα κλειστών καταστημάτων σε διάφορες περιοχές του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της πρωτεύουσας, υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «ΠΟΛΗ²», η αρχή γίνεται με επτά καταστήματα στην πλατεία Θεάτρου, ακολουθεί η προκήρυξη για άλλα δέκα στην Στοά Εμπόρων, που βρίσκεται στην οδό Βουλής, ενώ έχει ξεκινήσει η προεργασία και για ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που θα αφορά τα κλειστά καταστήματα της οδού Σταδίου.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί πνοή σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά και από την ελλιπή αστυνόμευση.

Ο δήμος Αθηναίων θα καλύπτει για έξι μήνες το λειτουργικό κόστος και το ενοίκιο των καταστημάτων αυτών, ενώ θα οργανώνει παράλληλα θεματικές εκδηλώσεις σε όλους τους δρόμους ή τις πλατείες όπου υλοποιείται η δράση.

Ειδικότερα στην πλατεία Θεάτρου, όπου θα ανοίξουν συνολικά επτά καταστήματα, ο δήμος στοχεύει να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας.

Στην ουσία, δημιουργείται, με την υποστήριξη του Δήμου, ένα μεγάλο, συλλογικό, ανοιχτό εργαστήριο, όπου καλλιτέχνες και δημιουργοί θα μπορούν να δικτυώνονται και να συνεργάζονται, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα που θα ανοίξουν στην πλατεία Θεάτρου, θα στεγάζουν δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα, στο χώρο της χειροτεχνίας και του βιομηχανικού προϊόντος, θα φιλοξενούν αποκλειστικά εναλλασσόμενα πολιτιστικά προγράμματα, όπως εκθέσεις σύγχρονης τέχνης όλων των εφαρμογών εικαστικών, ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, γλυπτικής εγκατάστασης καθώς και ως χώροι εκδηλώσεων, δράσεων, συζητήσεων, παρουσιάσεων πειραματικής μουσικής, θεατρικών δρώμενων κ.α.