"Ποτέ άλλοτε δεν είχαν δοθεί, άμεσα ή έμμεσα τόσαχρήματα στην αυτοδιοίκηση", τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την σύσκεψη που είχε με τους δημάρχους του νομού και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Ο υπουργός ανέφερε επιγραμματικά "τις έκτακτες ενισχύσεις για τις θεομηνίες και τα ακραία φυσικά φαινόμενα, τα προγράμματα ΦιλόΔημος Ι & ΦιλόΔημος ΙΙ, τα δεκάδες αιτήματα για παιδικές χαρές, για αντιπλημμυρικά έργα, για προμήθεια μηχανημάτων για αρδευτικά έργα, για αγροτική οδοποιία. Όλα αυτά τα οποία κάνουν έναν κουβά μόνο από το υπουργείο Εσωτερικών γύρω στα 740 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 και γύρω στα 2,4 δισ. για την επόμενη πενταετία. Θέλετε να προσθέσουμε το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα που είναι 325 εκατ. ευρώ, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τις έκτακτες ενισχύσεις στους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους κ.τ.λ".

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς, είπε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική. Όπως σημείωσε συζητήθηκαν τα ζητήματα του "Κλεισθένη Ι", διάφορα αιτήματα δημάρχων της περιοχής για τη δρομολόγηση έργων, καθώς και άλλα θέματα.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε πως πολλές προτάσεις των δημάρχων έχουν ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, ενώ υποστήριξε πως υπήρξαν διαφορές στα ζητήματα της δημοκρατίας και του εκλογικού συστήματος.

"‘Η κανείς αποδέχεται την λογική της απλής αναλογικής, δηλαδή την κουλτούρα της σύνθεσης έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τις μονοπαραταξιακές απόψεις, να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία, ή θα μείνει προσηλωμένος σε ένα παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα που έχει κλείσει τον κύκλο του" σημείωσε.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως με την ψήφιση του "Κλεισθένη Ι", η χώρα θα μπει σε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο "με τις καλύτερες προϋποθέσεις, διότι συμπίπτει με την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια".

Αναφερόμενος στην κριτική που γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του "Κλεισθένη", ο κ. Σκουρλέτης είπε πως "ο καθένας μπορεί όλα αυτά να τα κατανοήσει από μια αντιπολίτευση που ζήταγε εκλογές δυο με τρεις μήνες από τις εκλογές του 2015, που συντονιζόταν με τις πιο ακραίες φωνές έξω από τη χώρα, την ώρα η κυβέρνηση έδινε την μάχη της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού".

Ο κ. Σκουρλέτης είπε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλα μέτρα και άλλες ενισχύσεις προς την αυτοδιοίκηση και εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και συνολικά στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Άσκησε κριτική για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλώνοντας ότι ευθύνονται για την κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία των προηγούμενων ετών και την ίδια ώρα καταθέτουν προτάσεις που είναι στην ίδια κατεύθυνση της λιτότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επισημάνσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της ΕΝ.ΠΕ, Κώστα Αγοραστού για την απώλεια των πόρων, ο κ. Σκουρλετης είπε χαρακτηριστικά πως ο κ. Αγοραστός για την περίοδο 2010-2015 θα πρέπει να αναζητήσει του υπεύθυνους, τη γαλάζια και την πράσινη κυβέρνηση που αποστέρησαν τους πόρους, που φάγανε δύο Ελλάδες».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑ) σημειώνοντας πως στο νομοσχέδιο "Κλεισθένης Ι" υπάρχουν διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία της ΕΕΤΑ "ως οργάνου που έρχεται να καλύψει κενά στην τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να αξιοποιηθούν υπαρκτά εργαλεία χρηματοδότησης".

Τέλος, σχετικά με την πορεία της οικονομίας ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι παρ' όλες τις δυσκολίες η φορά των πραγμάτων είναι θετική. Επισήμανε επίσης ότι εφόσον επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα γίνει επανασχεδιασμός της οικονομίας με βάση τις δεσμεύσεις προηγούμενων φάσεων.

"Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τα πράγματα δεν είναι στατικά ούτε στη ζωή ούτε στην οικονομία γιατί έχουν τη δική τους δυναμική. Αυτή η δυναμική θα μας επιτρέψει πολλά πράγματα", σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις