Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ περνούν πλέον οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι η "δουλειά των υπουργών Εξωτερικών" τελείωσε και τώρα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τεχνικά- νομικά ζητήματα.

"Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Εφικτή η συμφωνία έως τις 28 Ιουνίου είχε πει νωρίτερα ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Τα σημεία "κλειδιά» παραμένουν η αποδοχή του erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση, με τα Σκόπια να δέχονται διπλωματικές πιέσεις για να βρουν άμεση λύση και να κάνουν το πρώτο βήμα προς την λύση.

Μάλιστα, τη Δευτέρα και το Βερολίνο– μετά τις ΗΠΑ- επίσημα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ το έκανε ξεκάθαρο ζητώντας να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

"Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Την Τρίτη θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις των εμπειρογνωμόνων πάνω σε τεχνικά θέματα, ενώ η η επόμενη επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (ο Ντιμιτρόφ είπε ότι θα γίνει εντός εβδομάδας) θα καθορίσει και το πλαίσιο της συμφωνίας.

Μια συμφωνία που όταν επέλθει, θα επικυρωθεί στις Πρέσπες (εκεί όπου υπάρχει το περίφημο "τριεθνές". Ωστόσο, μέχρι αν φτάσουμε στις Πρέσπες και στις υπογραφές ο δρόμος είναι ακόμη… μακρύς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις Τσίπρα-Ζάεφ, η συμφωνία θα κατατεθεί στηΒουλή των Σκοπίων. Εκεί ο Ζάεφ θέλει απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, την οποία και έχει.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ για να πει το "ναι"στην ένταξη των Σκοπίων υπό προϋποθέσεις (δηλαδή, την συνταγματική αναθεώρηση).

Στις 28-29 Ιουνίου θα κληθεί ο Ζόραν Ζάεφ στη Σύνοδο Κορυφής για να λάβει επίσημα πια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ στις11-12 Ιουλίου θα λάβουν τα Σκόπια επίσημη πρόσκληση για να παρευρεθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αναμένεται δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Επιπλέον, οΖάεφ θα ζητήσειαπό την Βουλή την πλειοψηφία 2/3 για να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση.

Η συμφωνία για την ονομασία της πΔΓΜ θα κατατεθεί προς έγκριση και στην ελληνική Βουλή.


"Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους", τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. "Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι", σχολιάζει και προσθέτει: "Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου".


Τα τρία υποψήφια ονόματα για πΓΔΜ

Η κυβέρνηση θέλει μια ονομασία erga omnes, δηλαδήχρήσηκοινήςσύνθετηςονομασίαςστο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας,παράλληλα με την αλλαγή του Συντάγματος.

Πληροφορίες θέλουν στο τραπέζι να υπάρχουν τρεις υποψήφιες ονομασίες για την πΓΔΜ, το Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία), το Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), αλλά και το SevernaMakedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Σημειώνεται πως ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβηστο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, με τον οποίο τον συνδέει μία στενή σχέση φιλίας χάρη στην οποία, ως ομόλογοι κατά την περίοδο της θητείας του κ. Στάινμάγερ στο ΥΠΕΞ, είχαν καταφέρει να αμβλύνουν πολλές φορές τις εντάσεις στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι σύνηθες ο Γερμανός ΠτΔ να δέχεται υπουργούς Εξωτερικών.

Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο (Διαβάστε περισσότερα…).


"Οι δυο ΥΠΕΞ τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει"

"Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

"Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν", συνέχισε.

Καταλήγοντας, ανέφερε: "Μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία".


Ντιμιτρόφ: Μέχρι τις 28 Ιουνίου θα έχουμε βρει λύση στο Σκοπιανό

Στο "τελικό στάδιο"εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ανέφερε ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση.

Υποστήριξε ότι είχε μια "καλή συνάντηση"με τον Νίκο Κοτζιά.

Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις