Την ελπίδα ότι θα έχει βρεθεί λύση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 29 και 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, ώστε τα Σκόπια να πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ, παρά τη νέααντίθεση που εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας ΓκιόργκεΙβάνοφ,γιαενδεχόμενη λύσηστο ονοματολογικό που θα περιλαμβάνει τη χρήση τηςνέας ονομασίας "έναντι όλων" (erga omnes).

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι "με λύση στο θέμα του ονόματος, οι πιθανότητες να πάρουμε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. είναι τεράστιες".

Επίσης, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, έκανε αναφορά σε εγγυήσεις που έχουν δοθεί στη χώρα του. Σύμφωνα με αυτές, αν η πΓΔΜ αλλάξει το όνομά της, θα πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

"Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε κοντά σε λύση. Οι πιθανότητες είναι τεράστιες για λύσουμε μια διαμάχη που διαρκεί 25 χρόνια. Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση", είπε ο Ζάεφ.

Διαβάστε: Ιβανόφ: Όχι στο erga omnes- Μοιάζει με προσωπική η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ


Το erga omnes

Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε στη Βουλή της πΓΔΜ για να απαντήσει σε ερώτηση που του έκανε η Λιλιάνα Κουζμάνοφσκα, βουλευτής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE (σ.σ. το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι).

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν απάντησε για το αν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιοδήποτε όνομα συμφωνηθεί, όπως επρόκειτο να γίνει για το "Μακεδονία του Ίλιντεν". Η βουλευτής κάλεσε τον Ζάεφ να απαντήσει γιατί η Ελλάδα απέρριψε το όνομα αυτό αφού ο ΖόρανΖάεφ, είχε ανακοινώσει ότι είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.

"Για να ανακοινώσουμε το «Μακεδονία του Ίλιντεν», συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε την πρόταση και στις χώρες μας με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα αλλά η ελληνική πλευρά, δυστυχώς, απέρριψε την πρόταση", είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.


Νέο "Όχι" από Ιβάνοφ

Εν τω μεταξύ, τηναντίθεσητου γιαενδεχόμενη λύσηστο ονοματολογικό που θα περιλαμβάνει τη χρήση τηςνέας ονομασίας της πΓΔΜ "έναντι όλων" (erga omnes), επανέλαβε- για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο-ο πρόεδρος της γειτονικής χώραςΓκιόργκεΙβάνοφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών,Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο αντρών, οκ. Ντιμιτρόφ,ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συζητήσεις για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οκ. Ιβανόφείπε ότι η όλη διαδικασία μοιάζει με μιαπροσωπική συμφωνία των δύο πρωθυπουργώνεπειδή δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενεςνομικές προβλέψειςγια τη σύναψηδιεθνών συμφωνιών.

"Η όλη διαδικασία μοιάζει μεπροσωπική συμφωνίαμεταξύ τουπρωθυπουργού Ζάεφκαι τουκ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μιαεθνική συναίνεσηστη«Μακεδονία».Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος γιασυνολική χρήση ή «έναντι όλων»", είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες: makfax.com.mk