Έφυγε την Τρίτη από τη ζωή σε ηλικία μόλις 60 ετών η άλλοτε εκδότρια της «Ελευθεροτυπίας» Μάνια Τεγοπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρείτο από προβλήματα υγείας.

Η Μάνια Τεγοπούλου ανέλαβε το 2008 την επιχείρηση του πατέρα της Κίτσου Τεγόπουλου μετά τον θάνατό του, ωστόσο έπεσε πάνω στην κρίση και είδε την Ελευθεροτυπία να γίνεται μια από τις πρώτες εφημερίδες που οδηγήθηκαν στο κλείσιμο.

Πολύ σκληρή σαν χαρακτήρας, όπως συνηθίζουν να λένε άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί της, με ένα σημαντικό ωστόσο προσόν, αφού όπως ο πατέρας της, έτσι και αυτή άφηνε τους δημοσιογράφους να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς να παρεμβαίνει.

«Τους απέλυσα γιατί μου έσπαγαν τα αρχ…»

Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις της, που είχε παραχωρήσει προ διετίας στο περιοδικό «Οδός Πανός», είχε προκαλέσει αίσθηση με τα λεγόμενά της.

Το παρακάτω απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό…

– Κυρία Τεγοπούλου θυμάστε πότε βγήκε το τελευταίο φύλλο της Ελευθεροτυπίας; Πότε κυκλοφόρησε. 2

2 Δεκεμβρίου του 2011

– Ήταν κάτι που εσείς επιθυμούσατε ή το θέλανε οι δημοσιογράφοι;

Ήταν κάτι που είχα ζητήσει. Να κλείσει η εφημερίδα πολλούς μήνες πριν. Ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσει. Είχει προβλήματα. Είχαν έρθει εδώ, οι διευθυντές, σπίτι μου, τους είχα πει πρέπει να κλείσει. Είχαν έρθει και οι συνδικαλιστές, σπίτι μου, ήταν ο εκπρόσωπος των συντακτών, και τους είπα, αυτό- πρέπει να κλείσει. Πρέπει να έγινε αρχές Οτκώβρη ή λίγο μετά, όταν αρνήθηκε το δάνειο ο κύριος Κωστόπουλος της Alpha Bank. Και αυτοί είπαν όχι, θα βάλουμε πλάτη.

– Υπάρχει όμως μια πληροφορία ότι τους είπατε, να ξεκινήσουν ξανά τα φύλλα μετά τις 20 Ιανουαρίου του '12 και ό,τι εισπράττετε από το Πρακτορείο και από τις διαφημίσεις, κάτι το οποίο συμβαίνει τώρα στα Νέα και στο Βήμα, να αποδίδεται στους δημοσιογράφους, και ρώτησαν τότε, πότε ακριβώς θα μπαίνει ο μισθός μας;

Ναι. Πριν από αυτό όμως, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, διότι η Ελευθεροτυπία δεν ήτανε μόνο ένας τίτλος, η Ελευθερία είχε και το πιεστήριο. Και είχα πει να δουλέψει το πιεστήριο, γιατί υπήρχαν συμβόλαια με τη Χρυσή Ευκαιρία, τα οποία συμβόλαια δεν επέτρεπαν να φύγει η Χρυσή Ευκαιρεία και να πάει να τυπωθεί στην Ίριδα, όπως τελικά έγινε. Θα έπρεπε να τυπώνεται και να πληρώνει κανονικά την Ελευθεροτυπία μέχρι τέλη του 2012. Ήταν μέσα στο συμβόλαιο. Και είπα δουλέψτε το πιεστήριο και παίρνετε τα λεφτά εσείς. Έπεται αυτό που λέτε εσείς, γιατί πήγα να μπω στο άρθρο 99 αλλά δεν κατάλαβε κανένας ότι έκλεισε η τράπεζα την Ελευθεροτυπία. Θεώρησαν όλοι ότι την έκλεισα εγώ. Βεβαίως είχα πει να ξαναδουλέψει και να παίρνουν τα λεφτά για να δω, αν θα τα καταφέρουν, να παίρνουν τα λεφτά, αφού έτσι και αλλιώς οι επιχειρήσεις πηγαίνανε κατά διαόλου. Του Τύπου οι επιχειρήσεις. Και οι υπόλοιπες που δεν με ενδιέφεραν, έτσι κι αλλιώς.

– Σας λείπει;

Όχι. Δεν ήταν δικό μου δημιούργημα. Δεν μου λείπει αλλά δεν θα την έκλεινα. Την περιουσία μου έχασα. Αν μου λείπει η περιουσία μου με ρωτάτε; Τι να σας απαντήσω. Εσάς σας λείπει η περιουσία που είχατε ή δεν είχατε;

– Έχετε καιρό να πάτε στο κτήριο της οδού Μίνωος;

Έχω να πάω από το 2012.

– Δεν ξαναπήγατε;

Όχι. Πήγα ένα βράδυ που είχε κοπεί το ρεύμα, ήταν λίγο πριν βγει η number two Ελευθεροτυπία. Τέλου του '12 πρέπει να ήταν, όταν ο Παναγόπουλος έφτιαχνε τη νέα μαζί με τον Οικονομόπουλο, με τη δική μου άδεια φυσικά, δεν το συζητώ.

– Πιστεύετε ότι με το κλείσιμο της εφημερίδας αποκτήσατε εχθρούς, από το δημοσιογραφικό μέρος που δούλευε σε σας;

Όχι, είχα αποκτήσει ήδη.

– Τους ξέρατε;

Πολύ καλά. Τους μισούς τους είχα απολύσει. Κάποιος έχει βγάλει και βιβλίο τώρα τελευταία. Και τον θείο μου απέλυσα.

– Αυτό σημαίνει δύναμη, εκ μέρους σας ή όσφρηση του μέλλοντος να συμβεί;

Αυτό σημαίνει ότι μου έσπαγαν τα αρχίδια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις