Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας στη χώρα μας μετά την ευθεία απειλή της Τουρκίας για απαγωγή των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ, από την απελευθέρωση ήδη του πρώτου Τούρκου αξιωματικού, είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Μετά την απελευθέρωσή τους από τα κρατητήρια του Ολυμπιακού Χωριού, οι οκτώ Τούρκοι διαμένουν σε κρυφή φρουρούμενη μονοκατοικία, ενδεχομένως και σε κοντινές δύο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το ισχυρό πλέγμα ασφάλειας γύρω τους συζητήθηκε σε συσκέψεις που έγιναν σε ανώτατο πολιτικό και αστυνομικό επίπεδο και περιλαμβάνει:

– Κάμερες, εσωτερικά και εξωτερικά του σπιτιού, που θα διασφαλίζουν την συνεχή εποπτεία των Τούρκων στρατιωτικών.

– Ηλεκτρονικό «πέπλο» ελέγχου ύποπτων επικοινωνιών, έχει στηθεί και από τις ειδικές διωκτικές υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπίσει σύντομα τυχόν προπαρασκευαστικές ενέργειες επίθεσης.

– «Στρατό» φρούρησης, που ανέρχεται σε 90 αστυνομικούς (σε βάρδιες) καθ’ όλο το 24ωρο.

– «Αόρατους» πράκτορες της ΕΥΠ, που θα έχουν ρόλο συλλογής πληροφοριών ύποπτων κινήσεων ατόμων.

– Δέκα «σκοπευτές» της ΕΚΑΜ, που θα είναι ακροβολισμένοι γύρω από την κατοικία ή κατοικίες.

– 12 αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι θα βρίσκονται εξωτερικά και εσωτερικά του χώρου.

– Δέκα αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που θα επιτηρούν τον περίβολο του κτιρίου και θα περιπολούν γύρω από αυτό.

– Δύο ομάδες ΔΙ.ΑΣ. με οκτώ αστυνομικούς

– Δύο περιπολικά της Άμεσης Δράσης με τέσσερις αστυνομικούς.

– Μία ομάδα ΟΠΚΕ με οκτώ αστυνομικούς.

– Μία «διασπασμένη» διμοιρία των ΜΑΤ με 25 αστυνομικούς, που θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από την κατοικία/τις κατοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι "Θα επιμείνουμε στον επαναπατρισμό των πραξικοπηματιών και στην αποφασιστικότητά μας να δικαστούν στη χώρα μας". (Διαβάστε αναλυτικά)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της γείτονος, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και ότι αγνόησε τα αλλεπάλληλα αιτήματα έκδοσης που είχε καταθέσει η Άγκυρα. Υποστήριξε, δε, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί την υπόθεση των 8, με γνώμονα τα πολιτικά συμφέροντά της, χωρίς να δώσει βάση στη νομική πτυχή του θέματος.

Την Δευτέρα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Μπεκίρ Μποζντάγ, είπε ότι μπορεί η Eλλάδα να μην τους εξέδωσε ή, ακόμη, να τους εξασφαλίσει και άλλες δυνατότητες ή και σωματοφύλακες, για να απειλήσει ευθέως: "Μπορεί να τους υποθάλπει, όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουν, είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε". (Διαβάστε αναλυτικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις