Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εφαρμόζει μέτρα αυξημένης ετοιμότητας απέναντι στην Ελλάδα μετά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ανατολή.

Στο Αιγαίο το τουρκικό ΠΝ θέτει σε επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλακάτους, drones αλλά και μονάδα των ειδικών δυνάμεων SAT.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι παραπάνω μονάδες έλαβαν αποστολές περιπολίας και είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενη αποστολή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η επιφυλακή των Τούρκων αποδίδεται στην πρόσφατη δήλωση Καμμένου για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και στην παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είχε διαμηνύσει στην Τουρκία ότι οι περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και εντός της ΕΕ και συνεπώς κάθε διεκδίκηση από πλευράς Άγκυρας είναι αβάσιμη και αυθαίρετη.

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ακάρ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νουρεντίν Τσανικλί, επισκέφθηκαν τις φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο στρατηγός Ακάρ, ο οποίος επιβλέπει τα στοιχεία που συμμετέχουν στην άσκηση White Storm στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ύδατα του Αιγαίου, δήλωσε ότι πραγματοποίησε τις δραστηριότητές του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες και τους θαλάσσιους κανόνες σε σχέσεις καλής γειτονίας.

«Στη Μεσόγειο, αν υπάρχει καθήκον στο Αιγαίο, θα το εκπληρώσουμε για την πατρίδα μας, την εθνικότητά μας, οπότε κανείς δεν πρέπει να κάνει λανθασμένες ενέργειες σε αυτό το θέμα», είπε.

Στο TCG Giresun, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος συναντήθηκε με τους ναυτικούς στο πλοίο, είπε:

«Πρέπει να λάβουμε κάθε είδους προφυλάξεις για να προστατέψουμε τα συμφέροντα αυτής της χώρας στις θάλασσες και στα ύδατα μας, όπως είναι παντού και δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση συμβιβασμό.Βλέπουμε από καιρό σε καιρό ότι είχαν κάνει ορισμένα βήματα για να εξαλείψουν τα συμφέροντα της Τουρκίας… αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, αυτό το έθνος δεν το επιτρέπει», είπε.


Την ίδια ώρα, όλα τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου βρίσκονται ανεπτυγμένα στο Αιγαίο, συμμετέχοντας στην άσκηση «Καταιγίδα». Τα γυμνάσια στο πλαίσιο της άσκησης ολοκληρώνονται την Παρασκευή, ωστόσο τα πλοία δεν θα επιστρέψουν στους ναυστάθμους, αλλά θα παραμείνουν αναπτυγμένα σε νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων, με αφορμή τη ναυτική εβδομάδα με τίτλο «Μέγα το της θαλάσσης κράτος»..

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις