Στο γήπεδο της ΠΓΔΜ παραμένει η «καυτή» μπάλα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, με την Αθήνα να εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής.

O Σκοπιανός ηγέτης Ζόραν Ζάεφ, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επικρίσεις από μερίδα ΜΜΕ και τους πολιτικούς του αντιπάλους και να διαβεβαιώσει τον λαό του ότι προωθεί μια λύση επωφελή για τη χώρα του.

Παράλληλα, θέλει να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

Μετά από μία εβδομάδα η οποία κύλησε χωρίς την πολυαναμενόμενη επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έσπευσε χθες να επισημάνει το πόσοσημαντικό είναινα επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη.

«Ηκυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της», τονίστηκεχαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στηνανακοίνωση έγινε λόγος γιαεικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίες σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος.

Υπερβολικά αιτήματα από την Αθήνα

Την ίδια ώρα διαστάσεις έλαβε στην γειτονική χώρα αμφιλεγόμενο δημοσίευμα σερβικής ιστοσελίδας, το οποίο ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας «κατέρρευσαν»λόγω των «υπερβολικών απαιτήσεων» της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα, ζήτησε στο νέο όνομα να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

Αντιδρώντας στα όσαμετέδωσε η σερβική ιστοσελίδα, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση της χώρας παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα υπερασπίζεται και θα ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της χώρας και ότι η διατύπωση εικασιών αυτές τις ευαίσθητες στιγμές δεν μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου, που αφορά το εθνικό συμφέρον.

«Οι Έλληνες θριάμβευσαν!»

Η εθνικιστική σκοπιανή εφημερίδα «NOVA MAKEDOJIJA» δημοσιεύει εκτενές άρθρο του πρώην πρέσβη Ρίστο Νίκοφσκι, ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση Ζάεφ για τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος.

Ο Νίκοφσκι ισχυρίζεται ότι η πρόταση που προώθησε η κυβέρνηση της πΓΔΜ για εξεύρεση λύσης erga omnes με το όνομα «Republika Ilidenska Makedonija» ενδέχεται να ήταν μία συνειδητή ενέργεια και ένα «κόλπο», που είχε ως στόχο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στην χώρα για το γεγονός πως το νέο όνομα θα αφορά όλες τις χρήσεις, εσωτερική και εξωτερική.

Διότι, σύμφωνα με τον Νίκοφσκι, το επόμενο ερώτημα που θα τεθεί είναι: «εάν είναι δυνατό το erga omnes με αυτό το όνομα, γιατί δεν είναι δυνατό με κάποιο άλλο;»

Σύμφωνα με τον Νίκοφσκι, αν δεν πρόκειται περί συνειδητής ενέργειας για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, τότε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσιάστηκαν «πραγματικά ερασιτέχνες και απίστευτα αφελείς», σε αντίθεση με τους Έλληνες ομολόγους τους που χειρίστηκαν το θέμα «με άκρως επαγγελματικό αλλά και ανέντιμο τρόπο».

Διότι, συνεχίζει ο Νίκοφσκι, στην διπλωματία ισχύει ο άγραφος κανόνας ότι, από τη στιγμή που θα γίνει μία παραχώρηση, αυτή μένει στο τραπέζι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Ο Νίκοφσκι προσθέτει πως ένα ακόμα διαπραγματευτικό λάθος που κάνει η πΓΔΜ είναι ότι δείχνει να επείγεται για λύση, κάτι που προσπαθεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά αυξάνοντας τις αξιώσεις της.

«Στον Κοτζιά και στον Τσίπρα ήταν ευθύς εξαρχής σαφές ότι το “Ilidenska Makedonija” είναι απολύτως μη αποδεκτό.

Θα ρωτήσετε: και γιατί τότε δεν το απέρριψαν αμέσως; Η απάντηση είναι απλή: δεν υπάρχει έξυπνος πολιτικός που θα αρνηθεί τέτοιο δώρο.

Η “Μακεδονία” αποδέχθηκε για πρώτη φορά το erga omnes, στο οποίο επιμένει η Ελλάδα εξ’ αρχής.

Ήταν ένα κέρδος που ούτε καν ονειρευόντουσαν.

Αυτό συμβαίνει όταν διαπραγματεύονται ερασιτέχνες με επαγγελματίες…

Οι Έλληνες αποδέχθηκαν θριαμβευτικά το δώρο του erga omnes, ενώ απέρριψαν με αγανάκτηση το προταθέν όνομα, οδηγώντας την “Μακεδονία” σε αδιέξοδο.

Σε αντίθεση με μας, οι Έλληνες σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν έχουν κάνει κανένα λάθος.

Στην αρχή απομόνωσαν τον Νίμιτς και μετέτρεψαν τη διαδικασία σε απευθείας διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν έπρεπε επ’ ουδενί να αποδεχθούμε.

Στη συνέχεια άρχισαν να εντάσσουν πότε-πότε τον Νίμιτς στη διαδικασία, όταν ήθελαν να πιστοποιήσουν και να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους», σημειώνει ο Νίκοφσκι.

Ρεπούμπλικα: Όχι στο Σεβέρνα

«Η ονομασία Σεβέρνα Ρεπούμπλικα Μακεντόνια (Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας- Северна Република Македонија), χωρίς μετάφραση στα αγγλικά, τέθηκε στο τραπέζι, στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να διαπραγματευθεί το συνταγματικό μας όνομα», γράφει η σλαβόγλωσση σκοπιανή εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Στο ίδιο δημοσίευμα η σκοπιανή εφημερίδα γράφει ότι ενώ η «μακεδονική» κυβέρνηση είναι σιωπηρή, «ο νότιος γείτονας μας μιλά ηχηρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων».

«Εάν η «Μακεδονία» δεν δώσει θετική απάντηση στο κείμενο (σ.σ. της συμφωνίας), λέγεται ότι τότε οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν και οι δύο χώρες χάνουν την ευκαιρία να βρουν μια συμφωνία, ειδικά αυτή τη στιγμή.

Μια τέτοια πρόταση για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος χωρίς μετάφραση στα αγγλικά είναι μια πλήρης απώλεια της ουσίας.

Αυτό είναι ένα περίπλοκο όνομα για το οποίο μας είπαν ότι διαπραγματεύονταν.

Έτσι, εάν ο Ζάεφ αποδεχθεί την πρόταση, η «Μακεδονία» θα αποκτήσει μια εντελώς νέα ταυτότητα.

Η «μακεδονική» κοινή γνώμη βρίσκεται σε αναμονή και η ανυπομονησία της οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ζάεφ έχει προβεί κατ’ επανάληψη σε αλλαγές των δηλώσεων του και έχει ήδη δείξει ότι διαπραγματεύεται την αλλαγή του συντάγματος, αν και υποσχέθηκε ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Επιπλέον, μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός της «Μακεδονίας» «μετακινήθηκε» σε λύση (σ.σ. με ονομασία) έναντι όλων (σ.σ. erga omnes), το οποίο φυσικά είναι κάτι που οι πολίτες δεν αποδέχονται», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα.

Αθήνα: Μοναδική ευκαιρία για λύση

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και υπάρχει πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές για να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στο Σκοπιανό.

«Η ευκαιρία για λύση που υπάρχει τώρα δεν θα είναι εύκολο να επανεμφανιστεί», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, σε συνέντευξη στο «Εθνος» και συμπλήρωσε ότι οι όποιες επαφές σε επίπεδο πρωθυπουργών θα σημάνουν την ενεργοποίηση του οδικού χάρτη για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία, εφόσον οριστικοποιηθεί, θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας.

Την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εκφράζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες δικλίδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις