Η ΕΛ.ΑΣ. ανοίγει δρόμο για ανταποδοτική ανακύκλωση στο Δημόσιο

Η ΕΛ.ΑΣ. ανοίγει δρόμο για ανταποδοτική ανακύκλωση στο Δημόσιο

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα έσοδα από το πιλοτικό, ανταποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, που άρχισε ήδη η Ελληνική Αστυνομία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την ανακύκλωση, σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Η παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο έχει ξεκινήσει από την αστυνομία σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και την βοήθεια της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα και του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, μέσα σε ένα γενικό κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας για την εξέλιξη του, τόσο για τα κέρδη του Δημοσίου, αλλά κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν σκέψη και όραμα του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, μετά την ψήφιση του νόμου 4496/2017 και έχει ξεκινήσει σε 14 υπηρεσίες της Αττικής και σε μία στη Θεσσαλονίκη, με προοπτική να επεκταθεί το συντομότερο σε όλες τις υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ θα ακολουθήσει και το Λιμενικό, καθώς στην σημερινή παρουσίαση ήταν και ο αρχηγός του Σώματος, Σταμάτης Ράπτης.

«Πρόκειται για μια πρωτιά της Αστυνομίας και είμαι υπερήφανος γι' αυτό και ταυτόχρονα για μια συνδυασμένη προσπάθεια, γι' αυτό θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Τόσκας και τόνισε:

«Είναι μια σημαντική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας με περιβαλλοντικό πρόσημο και ταυτόχρονα κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς τα χρήματα από ανταποδοτικό πρόγραμμα θα πάνε στον ειδικό λογαριασμό αρωγής ορφανών τέκνων της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του πολιτικού προσωπικού... Αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε ακόμα σημαντικότερα αποτελέσματα, τόσο γιατί οφείλουμε να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για τα ανταποδοτικά οφέλη αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που βλέπει στο μέλλον, τόσο για να προστατευτεί ο πλανήτης, όσο και για να βοηθηθούν οι άνθρωποι».

Σε πρώτη φάση έχουν τοποθετηθεί 180 κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικά μπουκάλια και αλουμίνιο, αρχής γενομένης από τις παιδικές κατασκηνώσεις της Αστυνομίας.

Για κάθε συσκευασία η Αστυνομία θα λαμβάνει ανταποδοτικά τρία λεπτά.

Με τους πιο «σφιχτούς» υπολογισμούς, εκτιμάται ότι μόνο το πιλοτικό πρόγραμμα θα αποφέρει τουλάχιστον 100.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μετά την επέκταση του προγράμματος σε όλες τις υπηρεσίες το ποσό θα είναι πολλαπλάσιο, καθώς, όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο στόχος είναι να συμμετάσχουν και οι 52.000 που υπηρετούν στο Σώμα πανελλαδικά, μαζί με τις οικογένειες τους, καθώς και τους στενούς συγγενείς τους και περίπου 50.000 συνταξιούχοι που κλήθηκαν και αυτοί να στηρίξουν το πρόγραμμα.

Παράλληλα με πρωτοβουλία του αρχηγού αρχίζει και πρόγραμμα «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» για τους αξιωματικούς της Αστυνομίας και τα παιδιά στις κατασκηνώσεις, ενώ, όπως είπε ο κ. Τσουβάλας, «ανακηρύσσουμε σήμερα την κατασκηνωτική αυτή περίοδο ως περίοδο ανακύκλωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος».

Οι ειδικοί κάδοι έχουν υποδοχή για τη ρήψη των ανακυκλούμενων συσκευασιών (πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια αλουμινίου), για τον αριθμό των οποίων θα βγαίνει επιτόπου απόδειξη, ενώ το χαρτί τοποθετείται σε άλλους κάδους και με την παραλαβή του θα ζυγίζεται, προκειμένου να αποδοθεί στην ΕΛ.ΑΣ το ποσό που αναλογεί.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους οργανωτές αυτής της προσπάθειας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και υπογράμμισε: «Έχουμε αργήσει. Και το μήνυμα που δίνει σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, είναι ότι πρέπει να βάλουμε όλο και περισσότερες δυνάμεις στον δρόμο και της ανακύκλωσης και όλων αυτών των περιβαλλοντικών συμφώνων που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας».

«Το σύνθημα μας είναι ένα: Πρέπει όλα να επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο κ. Φάμελλος, λέγοντας επίσης ότι, αν και το σύνολο των πολιτών είναι βέβαιο πως υποστηρίζει φανατικά την ανακύκλωση, δεν έχουμε αποτελέσματα στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως απέχουν πολύ τα λόγια από την πράξη.

Επεσήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση, από το 2015, με βάση και την ευρωπαϊκή οδηγία, έχει κάνει ξεκάθαρο ότι πρέπει να επιστρέφουν τα υλικά στην οικονομία μας, από την διαχείριση των απορριμμάτων.

«Δυστυχώς σήμερα η χώρα χάνει το 83% των πόρων που εξέρχονται στην κατανάλωση, γιατί 83% είναι ο συντελεστής ταφής σήμερα στην Ελλάδα. Πρέπει να φτάσουμε και να υπερβούμε σύντομα το 50% στην επαναχρησιμοποίηση μέσω της ανακύκλωσης» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της ΕΛ.ΑΣ έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα μας έχει σε ανάρτηση τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Με βάση αυτή τη στρατηγική, και κυρίως μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να ανταμείψει τους πολίτες, τους επιχειρηματίες αλλά και τους φορείς που είναι πρωτοπόροι στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.

«Τα υλικά που θα επιστρέψουν στην οικονομία της χώρας μας, σε αυτή τη φάση της οικονομικής ανασυγκρότησης και της εξόδου από το πρόγραμμα, θα γίνουν νέα εργασία, νέα προϊόν, νέο αποτέλεσμα στην οικονομία. Στοχεύουμε και στα τρία. Και πάνω απ' όλα στοχεύουμε σε έναν πλανήτη, μέσα στον οποίο θα ζήσουμε», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Παραδέχτηκε πάντως ο κ. Φάμελλος ότι στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στην απρόσκοπτη, αδιαμεσολάβητη και ισότιμη διαχείριση των πολιτών και στον έλεγχο, γι' αυτό καταβάλλεται προσπάθεια, να υπάρξει στελέχωση με εσωτερικές μετακινήσεις, του ελεγκτικού μηχανισμού, για ό,τι αφορά στο ν τομέα του υπουργείου του.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Κ. Τσουβάλας, εστίασε επίσης στα περιβαλλοντολογικά οικολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, γι' αυτό, όπως είπε, εκεί στοχεύει η πρωτοβουλία που αναπτύσσει η Αστυνομία, εκτός του θεσμικού της ρόλου, χωρίς φυσικά οικονομική επιβάρυνση, αλλά με σημαντικά έσοδα για τα ορφανά παιδιά.

«Ας ανταποκριθούμε σ' αυτήν την υποχρέωση ως υπεύθυνοι κρατικοί λειτουργοί αλλά και ως ευαισθητοποιημένοι για την προστασία του περιβάλλοντος πολίτες» είπε ο κ. Τσουβάλας και κατέληξε: «Ας αντισταθούμε σ' αυτόν τον διάχυτο «παραλογισμό» ότι μόνον η Πολιτεία υποχρεούται να μεριμνά και το κράτος γενικότερα να πληρώνει το συνολικό κόστος συλλογής-μεταφοράς και ταφής των δικών μας σκουπιδιών. Ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε έναν κόσμο χωρίς σκουπίδια, ένα υγιές περιβάλλον για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας».