Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση -σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών- επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Στο κόκκινο η αντιπαράθεση με αιχμή το Σκοπιανό μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα μιλούσε στη συζήτηση. Αλλά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα καταθέσει πρόταση μομφής, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βουλή για να κάνει παρέμβαση.

Τσίπρας: Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά

«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική αξία γιατί μετά από 8 χρόνια είναι η τελευταία φορά που θα ψηφιστούν τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί η λύση για το ελληνικό χρέος γιατί είναι κοινή βούληση όλων να βρεθεί η λύση", τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής και η επιτυχία της Ελλάδας δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά συνιστά και μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία", είπε ο κ. Τσίπρας και ευχαρίστησε τις Ελληνίδες και τους Ελληνες γιατί, όπως είπε, σε αυτούς οφείλεται η επιτυχία.

Πυρά σε Μητσοτάκη και Σαμαρά

«Θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά« αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι καλοδεχούμενη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας για την πρόταση δυσπιστίας, διότι, όπως σημείωσε, δίνει την ευκαιρία να τα πουν όλα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία τού υπερπατριωτισμού και παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε λυσσαλέα και στους δύο την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.


Μητσοτάκης: Σήμερα αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία

«Η κυβέρνηση τελειώνει τη θητεία της όπως την ξεκίνησε. Με ψέμματα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν είναι στη Βουλή για να υπερασπιστεί το Πολυνομοσχέδιο.

Μιλώντας για το Πολυνομοσχέδιο, έκανε λόγο για 4ο μνημόνιο που δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια: "Πρόκειται για το τέταρτο μνημόνιο, το δεύτερο που έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου, δίχως πρόνοια για χρηματοδότηση, που μειώνει μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο, καταργεί ό,τι έχει απομείνει από ΦΠΑ". Η κοινωνία έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την κυβέρνηση σημείωσε.

Μομφή για το Σκοπιανό

«Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία με την ΠΓΔΜ και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί τετελεσμένα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε μία εθνική υποχώρηση με κάποια άλλη παραχώρηση. Αυτό πιστεύει η πλειονότητα των Ελλήνων» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ανεβάζοντας τους τόνους ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα «και για αυτό το θέμα». «Στο διάγγελμα πρωθυπουργού είπε ότι συμφώνησε στο Severna Makedonjia. Πού υπάρχει αυτό στην συμφωνία που καταθέσατε στην Βουλή; Ψεύδεστε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στοιχείο που αποτελεί αλυτρωτισμό. Από την στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός».

«Προτεραιότητά μας να διαφυλάξουμε την ενότητα του λαού μας. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα γίνει δικό μας πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης

«Θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα να αποτρέψω την εξέλιξη. Ο Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει εξουσιοδότηση της Βουλής να υπογράψει συμφωνία. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας" επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αιτιολογώντας την απόφαση της Κ.Ο. της ΝΔ να προβεί στην συγκεκριμένη κίνηση.

Διαβάστε αναλυτικά: Μητσοτάκης: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημέρωσε το Σώμα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση αυτού της του δικαιώματος.

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσει το απόγευμα στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το Σάββατο.


Γεννηματά: "Όχι" στο πολυνομοσχέδιο

«Λέμε ένα μεγάλο "όχι" στο πολυνομοσχέδιο», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση υποθηκεύει τη χώρα.

«Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ», είπε και τόνισε ότι με την αποδοχή 25 δισ. ευρώ από το Υπερ-ταμείο ως εγγύηση για τα δάνεια του ΕΣΜ εξασφαλίζονται οι δανειστές. «Αυτό που αρνηθήκαμε να κάνουμε εμείς, ενάντια στις πιέσεις της τρόικας και του κ. Σόιμπλε, το δίνετε εσείς τώρα. Είναι πράξη υποτέλειας, ντροπής και προσβάλλει τον λαό», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

«Είναι άδικο και το κάνετε πράξη, το πολυνομοσχέδιο είναι ντροπή για την Ελλάδα και προσβάλει τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

«Οι πραγματικά χαμένοι δεν είναι οι πλούσιοι και οι ισχυροί αλλά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμα επιμένει σε ανεμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως τα υπερπλεονάσματα καλά κρατούν». Παράλληλα, εξέφρασε το φόβο της «ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται νέα μέτρα και νέες περικοπές».

Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας ότι, όταν το Κίνημα Αλλαγής προειδοποίησε για την πολιτική της κυβέρνησης ζητώντας εκλογές «τώρα», ήταν παρατηρητής παραπέμποντας στο φθινόπωρο. Επιπλέον ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει για τη περίοδο 2004-2009 και τις ευθύνες της παράταξής του για τη δημοσιονομική εκτροπή.

Για το Σκοπιανό

Αναφορικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «η συμφωνία είναι ένα βήμα αλλά δεν είναι κοντά στη λύση».

«Έχει θετικά σημεία, ωστόσο η υλοποίηση δεν εξαρτάται από την πλευρά μας», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε πως «εκτός από την αβεβαιότητα υπάρχουν και αρνητικά σημεία». «Η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει δεκτή, αν η συνταγματική αναθεώρηση περιελάμβανε την αναγραφή της γλώσσας και της εθνικότητας, σύμφωνα με την νέα ονομασία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και μετά να ακολουθήσει η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε αναλυτικά: Γεννηματά: Πολλά αρνητικά στη συμφωνία πΓΔΜ-Ελλάδας

"Ναι" από τον Σταύρο Θεοδωράκη στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το Ποτάμι ήταν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού από τη γέννηση του. Και δεν θα πω ότι όλες οι χώρες του πλανήτη και σύμμαχοι μας τους λένε Μακεδόνες. Μας επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονες μας, να μην τους δώσουμε πακέτο στους Τούρκους» τόνισε και πρόσθεσε:

Η συμφωνία είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες και θα δοθεί η δυνατότητα να τις συζητήσουμε, είναι όμως το βήμα που πρέπει να κάνουμε. Οι έξαλλες αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια και οι επιθέσεις κατά της χώρας μας από αυτούς που πολεμούν τη διαφαινόμενη συμφωνία, μαρτυρούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

"Όχι" στο πολυνομοσχέδιο

«Όχι», όμως, είπε ο κ Θεοδωράκης, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ έκανε λόγο για ανορθολογική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην οποία όπως είπε δεν υπάρχουν αρχές να τους ενώνουν αλλά ενώνονται κυρίως από την ανάγκη εξουσίας.

«Είναι ένα νέο μνημόνιο χωρίς χρήματα αλλά με πολλά βάρη για όλους και κυρίως για όσους απέμειναν να παράγουν σε αυτή τη χώρα. Και αν χρειαστεί να απλώσει το χέρι και να ζητήσει βοήθεια δεν θα βρεθούν συμπαραστάτες. Λέμε όχι, συνεπείς στη στάση μας, αλλά τις επόμενες μέρες είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Διαβάστε αναλυτικά: Στ. Θεοδωράκης: Ναι στη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, όχι στο πολυνομοσχέδιο