Ρεπορτάζ/φωτορεπορτάζ: Λουκάς Βελιδάκης


Από τη μικρή συμμετοχή του κόσμου και από μια διαρκή ένταση στην ατμόσφαιρα χαρακτηρίστηκε το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για το Μακεδονικό.

Το πλήθος σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε τους 5.000, καμία σχέση δηλαδή με το αντίστοιχο συλλαλητήριο στο ίδιο μέρος, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το κλίμα ήταν επιθετικό για την κυβέρνηση, ενώ ακούστηκαν πολλά υβριστικά συνθήματα για τη Βουλή, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

Συνθήματα που ακούστηκαν επίσης ήταν: "Η Μακεδονία είναι ελληνική, ελάτε να μπούμε μέσα στη Βουλή", "να καεί το μπ… η Βουλή".

Ένταση και εκτεταμένη χρήση χημικών σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 19.00, όταν μερίδα ακραίων διαδηλωτών επιχείρησε να μπει στον προαύλιο χώρο της Βουλής από τις σκάλες, δεξιά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τα ΜΑΤ τους απώθησαν με χρήση χημικών, οδηγώντας το βασικό κορμό της συγκέντρωσης προς την πλατεία Συντάγματος.

Επεισόδια ξέσπασαν και στην είσοδο της Βουλής από την πλευρά της Όθωνος. Διαδηλωτές έριξαν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν εκ νέου με δακρυγόνα.

Μια διαδηλώτρια τραυματίστηκε και την παρέλαβε ασθενοφόρο, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Για αρκετή ώρα, τα επεισόδια συνεχίζονταν, ενώ ακούστηκαν εκκλήσεις από τα μεγάφωνα για ηρεμία. Φώναζαν επίσης: "Αποβάλλετε τους κουκουλοφόρους του Τσίπρα".

Γύρω στις 20.00 η ένταση είχε καταλαγιάσει και το πλήθος είχε συγκεντρωθεί πάλι μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη σε μεγάλη πυκνότητα. Φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, υβριστικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, ενώ έψαλλαντον εθνικό ύμνο και το "Τη Υπερμάχω".

Στις 20.20 σημειώθηκε νέος κύκλος έντασης με διαδηλωτές να ρίχνουν αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Άγνωστος άνδρας πέταξε μπουκάλι σε άλλους διαδηλωτές, οι οποίοι τον κυνήγησαν αφού βρήκαν στην τσάντα του αραβικά βιβλία. Λίγο πριν τον λυντσάρουν, οι πιο ψύχραιμοι των παρέδωσαν στους άνδρες της Αστυνομίας.

Κάποιο διαδηλωτές έριξαν στο χώρο χιλιάδες φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Γύρω στις 22:00, περίπου 3.000 διαδηλωτές παρέμεναν στο σημείο, ενώ σημειώνονταν διαρκώς μικρο-εντάσεις με την αστυνομία.

Έπεσαν χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και δακρυγόνα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ διαδηλωτές έριξαν καπνογόνα.


Καρέ καρέ η συγκέντρωση

https://cdn.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png