Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό ετοιμάζουν νομικοί οι οποίοι ζητούν ταυτόχρονα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, απαιτείται η συγκατάθεση του ελληνικού λαού.

Έγκριτοι δικηγόροι κλήθηκαν από το «Φορέα Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία» να προσεγγίσουν νομικά την εγκυρότητα της συμφωνίας των Πρεσπών. Μεταξύ αυτών ήταν ο ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και οι Αριάνδη Νούπκα, Αναστάσιος Καραϊσκος και Πέτρος Χασάπης.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Κασιμάτης τόνισε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ ότι «η συμφωνία είναι άκυρη νομικά και κατά το Διεθνές Δίκαιο και κατά το Σύνταγμά μας. Κι αυτό διότι όλα τα στοιχεία που περιέχει είναι αντικειμενικά, επιστημονικά και πολιτικά αναληθή». Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν επιτρέπεται να συνάπτεται μία συμφωνία σε οποιοδήποτε επίπεδο με εντελώς αναληθή στοιχεία.

Από την πλευρά της η Αριάνδη Νούκα ανέλυσε τους εφτά λόγους που καθιστούν – όπως υποστηρίζει – τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ άκυρη.

Οι νομικοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση ανέφεραν πως διερευνούν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο ΣτΕ, με αφετηρία σχετική νομολογία.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά «ότι αξιοποιώντας την κρίση ισχυρής μειοψηφίας σε δύο αποφάσεις του ΣτΕ, βάσει της οποίας όταν από την οποιαδήποτε κυβερνητική πράξη προσβάλλονται ατομικά δικαιώματα, δηλαδή αντανακλώνται συνέπειες σε ατομικά δικαιώματα, τότε υπάρχει έννομο συμφέρον, έτσι ώστε ο προσβληθεί να προσφύγει δικαστικά».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση προσθέτουν, τα ατομικά δικαιώματα που προσβάλλονται είναι υψίστης σημασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις