Εν μέσω χειροκροτημάτων και φιλιών υποδέχθηκαν οι δεκάδες παριστάμενοι στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το "Αθώοι ομοφώνως" του προέδρου για την Ηριάννα και τον Περικλή που δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Μετά από πολυήμερη διαδικασία και με την εισαγγελική πρόταση να ζητά την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου η οποία κήρυξε αθώους τους δύο, που σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας.

Μετά από παραμονή ενός ολόκληρου χρόνου στην φυλακή, η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής άκουσαν από τον πρόεδρο την κρίση των Εφετών που "ομοφώνως" διατύπωσαν μεταξύ άλλων στο σκεπτικό τους την αρχή πως «οι κοινωνικές επαφές δεν ποινικοποιούνται».

Σύμφωνα με την απόφαση, το δείγμα DNA -πάνω στο οποίο βασίστηκε εν πολλοίς η δημιουργία δικογραφίας για την Ηριάννα και τον συγκατηγορούμενο της- «είναι χαμηλής ποσότητας και ποιότητας εντόνως αμφισβητούμενο».

Επιπλέον όπως ανέφερε ο πρόεδρος, ο βασικός μάρτυρας κατηγορητηρίου δεν κρίθηκε αξιόπιστος, ενώ παράλληλα δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό από την άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών των δύο.

Τέλος ούτε στοιχείο για «μισθώσεις για παράνομη δράση προέκυψαν» αλλά ούτε και για παράνομη δραστηριότητα.

Όταν οι δυο νεαροί εξήλθαν του δικαστηρίου, κόσμος που είχε συγκεντρωθεί άρχισε να τους χειροκροτεί.

Η δικηγόρος του Περικλή αναφέρθηκε σε μια εξαιρετική απόφαση, που ακολούθησε για υποδειγματική αποδεικτική διαδικασία.

«Μας έδωσε ελπίδα για το κράτος δικαίου», τόνισε.

Σημείωσε ότι περισσότερο από τις οικογένειες της Ηριάννας και του Περικλή που τους περίμεναν να αφεθούν ελεύθεροι «διασώθηκε το κράτος δικαίου, που είχε ανεπανόρθωτα τρωθεί με την πρωτόδικη απόφαση και τις τραγικές της συνέπειες».

Ο έτερος δικηγόρος του Περικλή στάθηκε στον έναν χρόνο που χάθηκε από τη ζωή του πελάτη του και της Ηριάννας (όσο έμειναν στη φυλακή δηλαδή), σημειώνοντας ότι το σύντομο σκεπτικό της απόφασης αποδομεί όχι μόνο την κατηγορία αλλά και τη «γέννηση» της δίκης.


Καταπέλτης η εισαγγελέας

Την ενοχή της Ηριάννας και Περικλή ζήτησε νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι οι δυο κατηγορούμενοι είναι μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και πως όσα λέγονται περί εμπλοκής τους στην υπόθεση «με κατασκευές της αστυνομίας» είναι «αφήγημα».

Η πρόταση της εισαγγελέως προκάλεσε αντιδράσεις μελών του ακροατηρίου του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που εδώ και αρκετές εβδομάδες εκδικάζει την υπόθεση με κατηγορούμενους την Ηριάννα και τον Περικλή, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας τους.

Ζητώντας από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τους δυο κατηγορουμένους, όπως και πρωτοδίκως, η εισαγγελέας υποστήριξε πως η πραγματογνωμοσύνη του dna είναι αξιόπιστη και συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα.

Μάλιστα όσον αφορά το εργαστήριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε, ανέφερε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη.

Κατά την εισαγγελέα οι δυο κατηγορούμενοι είναι μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς με σκοπό τους την τέλεση αδικημάτων. Και αυτό ανεξάρτητα, όπως είπε, αν αρνούνται κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση για υπερασπιστικούς λόγους.

Τέλος, η εισαγγελέας τόνισε πως υπάρχει «σφικτός εναγκαλισμός» με μέλη της ΣΠΦ και πως οι φίλοι των δυο κατηγορουμένων είναι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.


Αντιδράσεις

«Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν #free_Irianna», γράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον λογαριασμό του στο Twitter για την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή.

«Πρόκειται για μία απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε, ομόφωνα, αθώους την Ηριάννα και τον Περικλή.

«Η αθωωτική απόφαση του Εφετείου για την Ηριάννα και τον Περικλή αποκαθιστά μία τεράστια αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους, αφού όμως πρώτα παρέμειναν έγκλειστοι, για έναν χρόνο, μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου. Υπογραμμίζει ότι «στην αθώωση των δύο συνετέλεσε ένα πλατύ και πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης. Η κινητοποίηση αυτή συνέβαλλε στην εξουδετέρωση του κλίματος τρομοϋστερίας που είχε καλλιεργηθεί από συντηρητικούς κύκλους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις