Την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναμένεται να υπερασπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται:

– Να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση.

– Να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

– Να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Διαβάστε: Financial Times: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν δύο μείζονα ζητήματα.

Για τις ροές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου να τεθεί η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και η ιταλο-αυστριακή να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική, ύστερα από συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.

Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου να διατυπωθεί η πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής vs γραμμής CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μίνι Σένγκεν.


Αντιδράσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου

Οι δηλώσεις Τσίπρα ότι είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις« των προσφύγων αναμένεται να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας ΝίκοςΤρακέλλης διέκοψε την απεργία πείνας που έκανε μετά από τη δέσμευση του υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργείου, για αποσυμφόρηση των νησιών μέχρι τον Σεπτέμβριο, με την κατάλληλη προετοιμασία των δομών στην ενδοχώρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις