«Αυτό που κάνατε για την Ελλάδα ήταν μια προσφορά για την ίδια την Ευρώπη» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Σας υποδεχόμαστε σε μια στιγμή που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, τους Έλληνες, όταν πια έχει τελειώσει το τελευταίο μνημονιακό πρόγραμμα και έχει επέλθει συμφωνία στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους» είπε ο κ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη συμβολή του στην εξέλιξη αυτή.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή σας. Αλλά θέλω, επίσης, να σας επισημάνω ότι αυτό που κάνατε για την Ελλάδα στην ουσία ήταν μια προσφορά για την ίδια την Ευρώπη, γιατί εξασφαλίζοντας την πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη, στην ουσία, διασφαλίσατε την συνοχή της Ε.Ε. και ιδίως της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «λάθη» που έγιναν κατά την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα, τα οποία, όπως επισήμανε, δεν οφείλονται στους Έλληνες, εκφράζοντας την παράκληση στη νέα περίοδο μετά τα μνημόνια να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί να πληρώσει γι' αυτά ο ελληνικός λαός.

«Μπαίνουμε στην φάση της εφαρμογής ενός άλλου προγράμματος, με πολύ διαφορετική νοοτροπία, πολύ διαφορετικό περιεχόμενο. Είναι το πρόγραμμα που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, πρόγραμμα μετά την μνημονιακή εποχή. Σ’ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα έχουμε, η παράκληση είναι – και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε εμείς, οι Έλληνες, εν ονόματι της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της Ε.Ε. – να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις θυσίες του ελληνικού λαού, για να μείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, έγιναν από λάθη που δεν οφείλονται στην Ελλάδα» σημείωσε για να προσθέσει:

«Είναι γνωστό ότι ιδίως το πρώτο μνημόνιο είχε πολλά και σημαντικά λάθη από την αρχική του κατασκευή. Αυτά τα λάθη, που τα πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός, δεν είναι δικά του λάθη. Ξέρουμε τα λάθη που κάναμε εμείς. Ορισμένα όμως λάθη δεν είναι λάθη των Ελλήνων. Παράκληση θερμή στο πρόγραμμα που θα έχουμε σ’αυτήν την νέα εποχή που, το τονίζω, δεν έχει να κάνει τίποτα με τα μνημονιακά προγράμματα που ξέραμε μέχρι τώρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει όλο το κόστος για λάθη που δεν είναι δικά του».

Μοσκοβισί: «Μνημόνια τέλος»

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η νέα επίσκεψη στην Αθήνα λαμβάνει χώρα «σε ένα νέο πλαίσιο» εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων και τις δυσκολίες που πέρασαν και τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης πρέπει να διορθωθούν.

«Γνωρίζω πολύ καλά πως η ιστορία την οποία βιώσαμε όλοι είχε τραγικές πτυχές, ήταν τραγική, ήταν επικίνδυνη για την ζώνη του ευρώ και πάρα πολύ δύσκολη για τους Έλληνες. Γνωρίζω την οδύνη που έχουν υποστεί και έχουν υποφέρει οι Έλληνες. Έχω στο μυαλό μου τους συνταξιούχους που είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, τους εργαζόμενους που πολλοί από αυτούς έμειναν άνεργοι, τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να αποχαιρετίσουν τους νέους τους, οι οποίοι έφυγαν για το εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:«Γνωρίζω και πιστεύω ότι πρέπει να επιδιορθώσουμε τις «κοινωνικές βλάβες», που προκάλεσε η κρίση».

Ωστόσο υπογράμμισε, «η Ελλάδα θα σταθεί ελεύθερα σταθεί στα πόδια της,με τους εταίρους στο πλάι της, αλλά θα είναι ελεύθερη και αυτόνομη», ενώ πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι ριζοσπαστικά διαφορά από όλα τα προηγούμενα.

«Μνημόνια τέλος» τόνισε. Η Ελλάδα, όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος,θα είναι κανονικό κράτος, εισέρχεται στη κανονικότητα και θα ισχύουν ότι για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Όπως κάθε χώρα και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί δημοσιονομικά πολιτική, ωστόσο, σημείωσε «οι μεταρρυθμίσεις θα γίνονται από τους Έλληνες για τους Έλληνες» και επανέλαβε

Σημείωσε ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση των επενδύσεων για να δοθεί τόνωση στην απασχόληση.

«Χωρίς το ευρώ η Ελλάδα θα είχε φτωχύνει, αλλά και χωρίς την Ελλάδα η ζώνη του ευρώ θα ήταν πιο αδύναμη» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις