"Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις, διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ανοίξαμε όλη την ατζέντα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

"Του έθεσα το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών", είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι "ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη τονίζοντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη".

Πρόσθεσε δε ότι "για την Ελλάδα, οι πραξικοπηματίες, από την Τουρκία εν προκειμένω, δεν είναι καλοδεχούμενοι".

Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση Ερντογάν στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, απάντησε: "Βγαίνοντας από τη συνάντηση, μπορώ να πω ότι έχω περισσότερες ελπίδες από προτού μπω. Από τη δική μου πλευρά κατέστην σαφές ότι το ζήτημα των δυο στρατιωτικών είναι ένα ζήτημα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών".

"Ελπίζω ότι του έδωσα (σ.σ.: του Ερντογάν) να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των δυο", είπε και πρόσθεσε: "Η ελληνική πλευρά δεν ζητάει κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους".

Ερωτηθείς ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο στη "δύσκολη" όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση, υπογράμμισε ότι ήταν το ζήτημα των δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε δικαστικό δρόμο (δύο έλληνες στρατιωτικοί και οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί), με τη διαφορά "ότι ο ένας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ο άλλος έχει ολοκληρωθεί".

Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, τόνισε ότι επέδειξε στον Ερντογάν στοιχεία που δείχνουν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, για να επισημάνει ότι θετικό ήταν ότι αποφάσισαν "να συνεχιστεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο στρατιωτικών επιτελείων και των υπουργών Εξωτερικών ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο".


Οι δηλώσεις Τσίπρα


Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, τόνισε ότι στις παρεμβάσεις του τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες, έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα. Τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα.

"Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο χτες και σήμερα που ανέδειξε τις διαφορετικές θέσεις των κρατών-μελών σε κρίσιμα ζητήματα, όπως στο θέμα των αμυντικών δαπανών", είπε.

Σημείωσε ότι στις παρεμβάσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. "Μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τηρεί τις υποχρεώσεις της στις δαπάνες. Μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια με πρωτοβουλίες τις και πολυμερείς συνεργασίες προωθούν την ασφάλεια, τη συνεργασία και την σταθερότητα στην περιοχή".

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2018/07/12/0f37cc96-9fb8-4319-851d-0acb6fa5f40f.jpg

Για την ΠΓΔΜ

Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση "παρέδωσε το Βουκουρέστι", σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, είπε ότι πρόκειται για "βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών".

Τόνισε ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου "που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα".

Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

Επιπλέον στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων.

"Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία", είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

"Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική".

Πρόσθεσε πως "όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπεται απ' τη συμφωνία".

Για το προσφυγικό

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Ερντογάν, είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

"Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα", είπε.

Για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ελλάδας

Σε ερώτηση για τυχόν παρεμβάσεις χωρών στα εσωτερικά της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής: "Είμαι υποχρεωμένος ως πρωθυπουργός να υπερασπίζομαι την κυριαρχία της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία επιδιώκει ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια, στη βάση ενός δόγματος πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες, όχι μόνο της γειτονιάς μας. Έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Κι όταν βλέπουμε κάποια περιστατικά που δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση τότε παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα".

Για την Αλβανία

Για τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα σημείωσε πως το συμπέρασμα είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά στο θέμα της ΑΟΖ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει χρονική πίεση.

Για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στο θέμα των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ, που προκάλεσε διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ο κ.Τσίπρας είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα για μοίρασμα των βαρών, που θέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που είναι ολίγον μη πολιτικά ορθός ο τρόπος που το θέτει.Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.


Καμμένος- Τσαβούσογλου

Γέφυρες επικοινωνίας επιχείρησε να ρίξει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στο σύντομο τετ α τετ, ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, έθεσε ευθέως το θέμα των δυο ελλήνων στρατιωτικών.

Ο διάλογος ανάμεσα στους δυο άνδρες ήταν:

Τσαβούσογλου: Γεια σου Πάνο. Τι κάνεις; Εσένα σε συμπαθώ, μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας.

Καμμένος: Στο χέρι σου είναι. Όσο κρατάτε τους δύο έλληνες στρατιωτικούς επιλέγετε εσείς τον άλλο δρόμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις