Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα Αντρέα Φρυγανά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση «με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την αντιρωσική ρητορική της Αθήνας».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Στις 20 Ιουλίου στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Έλληνας πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας Αντρέας Φρυγανάς, στον οποίο εξεφράσθη έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε δύο ακόμη πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών. Η ίδια πηγή έκανε λόγο για μία «φιλική συζήτηση».

Η συζήτηση αφορούσε στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, και την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η "Καθημερινή", αναφέρουν συζήτηση σε ήπιους τόνους, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες και χαρακτήρισε σωστή και ισορροπημένη τη δήλωση της κ. Ζαχάροβα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ σχολίασαν πως το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά και ότι σε κάθε περίπτωση ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Η κ. Ζαχάροβα, πάντως, διέψευσε ότι επρόκειτο για αίτημα του Λαβρόφ και υπενθύμισε δήλωση Κοτζιά, όταν προ εβδομάδων είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, με την οποία προσκαλούσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.