"Επέστρεψα εσπευσμένα μόλις πληροφορήθηκα ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Ηεικόνα που αποκόμισα είναι η εικόνα ασύμμετρου φαινομένου", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά από σύσκεψη στοΣυντονιστικό κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις πυρκαγιές στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας,με τους υπουργούς Π.Σκουρλέτη, Χρ. Σπίρτζη Σ. Φάμελλο, Ν.Τόσκα, Π.Πολάκη και Δ Τζανακόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε γιαδύσκοληνύχτα για την Αττική και για ολόκληρη την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πάνω από 600 πυροσβέστες- άνδρες και γυναίκες- επιχειρούν σε 3 μεγάλα μέτωπα: Στον Κάλαμο που όπως είπε η φωτιά υπό μερικό έλεγχο- και σε άλλες δυο περιοχές, που δυστυχώς δεν είναι υπό έλεγχο: στην Κινέτα και τον Βουτζά, όπου – όπως είπε- "δίνουμε τη μεγαλύτερη έμφαση, να απεγκλωβίσουμε συμπολίτες μας.

"Δίνουμε τη μεγαλύτερη έμφαση για να έχουμετα καλύτεραδυνατά αποτελέσματα και να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους από τις παραλίες της περιοχής", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, απηύθυνε έκκληση "για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο γίνεται".

"Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Οι περιουσίες και όσα έχουν μία υλική αξία ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές δεν ξαναγυρίζουν", πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και κυρίως τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής που με αυτοθυσία βρίσκονται στις επάλξεις και "με αυτοθυσία έχουν καταφέρει να σώσουν ανθρώπινες ζωές".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πίσω από τις πυρκαγιές να κρύβεται προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: "Δεν είναι ώρα για αποτιμήσεις, τώρα είναι η ώρα της μάχης, όταν θα έρθει η στιγμή θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει. Είναι μια δύσκολη νύχτα".

Να σημειωθεί ότι τον πρωθυπουργό- ο οποίοςεπέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης- υποδέχθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι,ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, από το Μόσταρ της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική, υπογραμμίζοντας όμως πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».

«Πριν ξεκινήσω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και έχει να κάνει με τρία παράλληλα μέτωπα στην Αττική, μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική.

Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο .

Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες, η σκέψη μου είναι εκεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέμεινε για το υπόλοιπο πρόγραμμα και τη βράβευσή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα μας.


Τόσκας: Δεν είναι αθώες οι πυρκαγιές

Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη μικρή πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις