Ρεπορτάζ Nooz: Εντυπωσιακή η αλληλεγγύη σε Ραφήνα και Μάτι

Ρεπορτάζ Nooz: Εντυπωσιακή η αλληλεγγύη σε Ραφήνα και Μάτι

Ρεπορτάζ: Κώστας Ζοργιός


Αν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προκύπτει από την τραγωδία που συγκλονίζει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, αυτό είναι η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση πολιτών από όλα τα μέρη της χώρας στους πληγέντες.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες σε Ραφήνα και Μάτι, όπου καταφθάνει συνεχώς κόσμος για να προσφέρει βοήθεια, καθώς επίσης και είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως τονίζει στο nooz ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ραφήνας, Αριστείδης Μπουράνης, «στην περιοχή μας βρίσκονται και βοηθούν περισσότερο από 250 εθελοντές και μπορεί να λέω και λίγους. Έχουν έρθει άνθρωποι κάθε ηλικίας από όλη την Αττική, αλλά και την επαρχεία. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι έχουμε εθελοντές από τη Χίο, τη Ρόδο και τις Σέρρες, ενώ πριν λίγο μου τηλεφώνησε κύριος από τη Δράμα και με ρωτούσε πότε κρίνω σκόπιμο να κατέβει στην Αθήνα για να βοηθήσει.

Είναι τέτοια η ανταπόκριση και σε προσφορά υλικών αγαθών που σύντομα δεν θα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος.

Μας έρχονται συνεχώς νερά, φαγητό και ρούχα, αλλά δοθείσης της ευκαιρίας πρέπει να πω ότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες. Αυτό που θα χρειαστούμε είναι είδη καθαριότητας για τα σπίτια, για τις μέρες που οι πληγέντες θα επιστρέψουν στις οικίες τους.

Είναι κρίμα να φέρνει ο κόσμος προϊόντα που αυτή τη στιγμή μας περισσεύουν και θα χαλάσουν. Αν κάποιος μπορεί να προσφέρει μόνο τρόφιμα, είναι προτιμότερο να μας φέρει μακράς διαρκείας. Να έχετε υπ' όψιν σας ότι η έκτακτη κατάσταση θα διαρκέσει πολύ καιρό και είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να δείξει ανταπόκριση και μελλοντικά».

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Αν. Αττικής, ο κ. Μπουράνης μας μεταφέρει ότι «είναι καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά παραμένει τραγική. Άνθρωποι έχασαν μέσα σε μια στιγμή την περιουσία τους και δεν υπάρχουν λόγια για να τους παρηγορήσεις».

//www.nooz.gr/Images/2000/2000/830574

Διαβάστε: Το Μάτι που γνώρισα...


Η ώρα του απολογισμού...

Οι μεγαλύτερες ζημιές από την πυρκαγιά της Δευτέρας, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή 81 ανθρώπων, καταγράφονται στο Μάτι, ωστόσο οι φλόγες δεν χαρίστηκαν ούτε στο Νέο Βουτζά, ούτε στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τα οποία μας ενημέρωσε η κυρία Άννα Σωτήρχου, από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μαραθώνα, μέχρι στιγμής σε Βουτζά και Μάτι έχουν ελεγχθεί 324 κατοικίες και εξ αυτών οι 108 είναι πλήρως κατεστραμμένες.

«Δυστυχώς, η εκτίμησή μας είναι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ. Αυτό που κάνουμε ως δήμος Μαραθώνα είναι να προσφέρουμε σίτιση και στέγη. Ήδη είναι ανοιχτή η 5η κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και φιλοξενεί συμπολίτες μας. Υπάρχουν εκεί γιατροί, ψυχολόγοι, ενώ παρέχεται στους φιλοξενούμενους και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προς ώρας φιλοξενούνται περίπου 120 άνθρωποι, όσο περνά όμως η ώρα ο αριθμός αυξάνεται».

Σε ό,τι αφορά στο Κόκκινο Λιμανάκι, που ανήκει στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιώργο Κοκκόλη, έχουν ελεγχθεί περίπου 320 σπίτια και τα 80 είναι πλήρως κατεστραμμένα, ενώ άλλα 100 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

«Ο έλεγχος συνεχίζεται και είναι δεδομένο ότι ο απολογισμός θα μας προκαλέσει θλίψη, αν κρίνω από όσα μου μεταφέρουν οι μηχανικοί, αλλά και από όσα έχω δει ο ίδιος».

Διαβάστε: Πυρκαγιά: "Κόκκινες" πάνω από 200 κατοικίες


Ψυχολογική υποστήριξη στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας

Ειδικό κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά λειτουργεί από σήμερα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας.

Σύμφωνα με τον παθολόγο ιατρό κ. Βουδούρη, μέλος του Δ.Σ. του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου «το κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 ως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00, με ειδικούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Η ψυχολογική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για πληγέντες, ειδικά όταν πρόκειται για που χάνουν συγγενικά πρόσωπα και περιουσίες. Να σημειώσω, τέλος, ότι για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν, έχουμε φροντίσει να λειτουργήσει κινητή μονάδα για ψυχολογική υποστήριξη».

Διαβάστε: Δήμαρχος Ραφήνας: Δεν έχουμε ανάγκη από τρόφιμα, χρειαζόμαστε "χέρια"


Έσβησαν σχεδόν όλες οι εστίες

Έπειτα από σχεδόν 45 ώρες αδιάκοπης μάχης με τις φλόγες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Ανατολική Αττική κατάφεραν να σβήσουν σχεδόν όλες τις εστίες.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Πυροφυλακίου Ραφήνας, παρατηρούνται κάποιες αναζωπυρώσεις, ωστόσο σε σημεία που έχουν ήδη καεί τα πάντα και άρα δεν υπάρχει και πιθανότητα εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Ελικόπτερα ελέγχουν από αέρος ελέγχουν την περιοχή, ενώ έντονη είναι η μυρωδιά μέχρι και την περιοχή της Νέας Μάκρης, κυρίως στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Διαβάστε: Τεράστια συγκίνηση: Μαζική η συμμετοχή σε αιμοδοσίες!