Δεν έγιναν σημαντικά λάθη στην πυρκαγιά της Αν. Αττικής σημείωσε για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο ίδιος επανέλαβε πως η τραγωδία οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην παράνομη δόμηση.

Σημείωσε πως: «Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να βρούμε λάθη,αλλά οι πυροσβέστες έδειξαν αυτοθυσία».

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια» και συνέχισε: «δεν είχαμε ποτέ 11 μποφόρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».

«Εκτρέψαμε άμεσα τα μέσα πυρόσβεσης προς την Πεντέλη. Η φωτιά ήταν αδύνατο να κρατηθεί στη Λεωφόρο Μαραθώνος», επεσήμανε και αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο Μάτι είχε προτείνει να γίνει εκκένωση.

Σχετικά με το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε πως στόχος ήταν να μπουν: «Οι βάσεις για να χτιστεί κάτι διαφορετικό, κάτι που θα αποτρέψει την επανάληψη της καταστροφής».

«Δόθηκαν οι κατευθύνσεις σε πέντε πλευρές που αφορούν την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων σε εθνικό επίπεδο ώστε να μην συνεχίσει αυτό το άναρχο περιβάλλον της δόμησης σε όλη την Ελλάδα. Δόθηκαν οι κατευθύνσεις για την αναδιοργάνωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας για να είναι ακόμη πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές. Τα υπόλοιπα αφορούσαν θέματα οικονομικής ενίσχυσης.», σχολίασε.

«Είμαστε συντετριμμένοι με τις απώλειες και τις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή. Οφείλουμε όμως να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που εξελίχθηκε σε πολύ μικρό χρόνο και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πρώτες ανάγκες των πυροπαθών. Είμαι βαθύτατα θλιμμένος με την καταστροφή», τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις