Το πρόβλημα της (-)ουαλικής εκμετάλλευσης είναι «ενδημικό» στον τομέα της ανθρωπιστικής αρωγής, ο οποίος δεν έχει κάνει αρκετά για να επιχειρήσει να το εξαλείψει, υιοθετώντας μια στάση η οποία αγγίζει «τη συνέργεια», υπογραμμίζεται σε έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αυτή της Επιτροπής Διεθνούς Ανάπτυξης της Βουλής των Κοινοτήτων δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις, τον Φεβρουάριο, (-)ουαλικών καταχρήσεων που διαπράχθηκαν από ορισμένους εργαζομένους της βρετανικής μκο Oxfam μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 στην Αϊτή.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν χιονοστιβάδα προσφυγών σε όλον τον τομέα.

Η Επιτροπή εκτιμά πως το εύρος του προβλήματος είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, όμως υποψιάζεται πως οι γνωστές περιπτώσεις δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου.

«Υπάρχουν περιπτώσεις εκμετάλλευσης και (-)ουαλικών καταχρήσεων και λαμβάνουν χώρα στις οργανώσεις, τις χώρες και τους θεσμούς. Είναι ενδημικό, και μάλιστα από καιρό», υπογραμμίζει.

«Η παροχή βοήθειας στα πρόσωπα και τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν κρίση υπονομεύθηκε από τους δράστες (-)ουαλικών εγκλημάτων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα εξασθενημένα συστήματα διακυβέρνησης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, ο ανθρωπιστικός τομέας υπερτιμά τις προσπάθειες που αναπτύσσονται για την επίλυση το προβλήματος: η αυτορρύθμιση, που έχει θέσει σε εφαρμογή, είναι ανεπαρκής. Οι βουλευτές συνιστούν κυρίως να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο μητρώο των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε να μην μπορούν οι δράστες (-)ουαλικών εγκλημάτων να περνούν από τη μία MKO στην άλλη.

«Ο ανθρωπιστικός τομέας συλλογικά γνωρίζει εδώ και χρόνια για περιπτώσεις (-)ουαλικής εκμετάλλευσης και (-)ουαλικής κατάχρησης από το ίδιο το προσωπικό του, όμως η προσοχή που έδωσε στο πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ύψος της πρόκλησης», υπογραμμίζεται στην έκθεση, στην οποία καταγγέλλεται μια «κουλτούρα της άρνησης» στους κόλπους των μκο όπως και των Ηνωμένων Εθνών.

Η «χλιαρή» απάντηση του τομέα δημιούργησε «μια συνολική εντύπωση αλλαζονείας που αγγίζει τη συνέργεια», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως οι μκο φροντίζουν περισσότερο να προστατεύσουν τη «φήμη» τους παρά τα θύματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο διεθνή διάσκεψη που έχει στόχο να καθορίσει μια κοινή προσέγγιση σε όλον τον τομέα.

Η Τζούντιθ Μπρόντι, η οποία επιβλέπει το βρετανικό δίκτυο των μκο για τη διεθνή ανάπτυξη, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωση πως οι μκο εργάζονται για να βάλουν τέλος στις (-)ουαλικές καταχρήσεις και πως «η αλλαγή άρχισε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις