Μάτι: Είχε γίνει επιτυχημένη άσκηση πυρόσβεσης στις αρχές Μαΐου στην Πεντέλη

Μάτι: Είχε γίνει επιτυχημένη άσκηση πυρόσβεσης στις αρχές Μαΐου στην Πεντέλη

Ακούγεται σαν τραγική ειρωνεία και είναι. Στις αρχές Μαΐου και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου 2018, ο Νίκος Τόσκας, ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριος Τερζούδης είδαν άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στη θέση Πύριζα Πεντέλης να στέφεται από επιτυχία.  

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σκοπός της άσκησης «Διά πυρός 2018» ήταν να διαπιστωθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες η επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του, ο προσανατολισμός των υπηρεσιών στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης. 

Και παρότι η άσκηση πέτυχε, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην όταν εκδηλώθηκε πραγματική πυρκαγιά υπό πολύ ακραίες καιρικές συνθήκες και ταχύτητα ανέμων που σπάνια συναντάται. 

Σύμφωνα με τον Ελευθερο Τύπο «η βελτιστοποίηση της ποιότητας συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, όπως ήταν ένας από τους στόχους της άσκησης, έγινε χείριστη και θανατηφόρα ερασιτεχνική την κρίσιμη στιγμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης δεν έκρινε σκόπιμη την επικοινωνία του με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα για την έγκαιρη ειδοποίησή του προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών, ακόμη και απομάκρυνσή τους από τις καιόμενες περιοχές. 

Ο,τι περισώθηκε από την Αστυνομία, ήταν από την πρωτοβουλία του ταξίαρχου Κωνσταντίνου Βουτσελά, ο οποίος υπηρετεί όλα τα υπηρεσιακά του χρόνια σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ είναι κάτοικος… Νέας Μάκρης, και του διοικητή του Β’ Τμήματος Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής Αργύρη Μπακαλώνη, οι οποίοι την τελευταία στιγμή, με το προσωπικό που διέθεταν, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι επιχείρησαν να κινηθούν στη Λ. Μαραθώνος τις κρίσιμες στιγμές».

Στο ρεπορτάζ της, η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι στην άσκηση «υπήρχε αρχική εκτίμηση κατάστασης, που στις 23 Ιουλίου ήταν ανύπαρκτη, «κινητοποίηση-ανάπτυξη δυνάμεων», που τη… «μαύρη» Δευτέρα ήταν υποτυπώδης ή αδύναμη να αντεπεξέλθει. 

Στη «Διά Πυρός», σε χρονικό διάστημα μίας ώρας, βρέθηκε ερπυστριοφόρο, πέταξαν Καναντέρ, ελικόπτερα, ακόμη και τετρακόπτερο drone, καθώς τα υπόλοιπα ηλεκτροκίνητα και βενζινοκίνητα, που αγοράστηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ, είναι στο συνεργείο, ενώ εμφανίστηκε μία μοτοσικλέτα περιπολίας της ομάδας «Θησέας» που είναι σε «ύπνωση» από το 2014».