Μόσχα: Ρωσικά αντίποινα για τις ελληνικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Μόσχα: Ρωσικά αντίποινα για τις ελληνικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Διάβημα προς τον Έλληνα πρέσβη στη Ρωσία, Ανδρέα Φρυγανά, επέδωσε τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρεται ότι «στις 6 Αυγούστου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς, στον οποίο επιδόθηκε νότα, με την οποία ενημερώνεται για τα ληφθέντα από ρωσικής πλευράς αντίμετρα ως απάντηση στις μη φιλικές πράξεις της Αθήνας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες».

Όπως αναφέρει το Sputnik, τα μέτρα περιλαμβάνουν και απελάσεις Ελλήνων διπλωματών

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας hellasjournal.com, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε στον Έλληνα πρέσβη την απόφαση να απελαθεί ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας Αδαμάντιος Καρυτιανός και ο υπεύθυνος επικοινωνιών Ανδρέας Τάκης, ενώ απαγορεύθηκε η είσοδος στη Ρωσία στον Γιώργο Σακελλαρίου, διευθυντή διπλωματικού γραφείου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Τον περασμένο μήνα, η Αθήνα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και επέβαλε ποινές σε δύο ακόμη, κατηγορώντας τους πως παρενέβησαν σε ζητήματα ασφαλείας, καθώς και για απόπειρα δωροδοκίας.

Ειδικότερα, η Αθήνα καταλογίζει στους Ρώσους διπλωμάτες ότι επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα είχε κληθεί στο ρωσικό ΥΠΕΞ και στις 20 Ιουλίου, για «αντι-ρωσικές» δηλώσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, χαρακτηρίζουν ασύμμετρη κίνηση της απόφαση της Ρωσίας, σημειώνοντας πως από την πλευρά της δεν υπάρχουν γεγονότα, στα οποία να βασίζεται οποιαδήποτε κατηγορία.

«Αντιθέτως εμείς έχουμε γεγονότα και αποδείξεις», έλεγαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με έμφαση πως εξετάζουν την επόμενη κίνηση της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποφορτίσει την ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι ενδεικτικό ότι εξαρχής είχε χαρακτηρίσει την κρίση παροδική.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τραυματιστεί. Πριν από λίγες ημέρες, στην Αθήνα επιχειρούσαν να αποκωδικοποιήσουν μία φωτογραφία που ανήρτησε στo Facebook το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και η οποία εμφάνιζε τον Σεργκέι Λαβρόφ με μία τεράστια ρωσική σημαία κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό.

Η φωτογραφία έφερε τη λεζάντα: «Φωτογραφία θεραπευτική. Να τοποθετηθεί σε πάσχοντα σημεία του πλανήτη. Σε μια σειρά γεωγραφικά σημεία (σ.σ.: η φωτογραφία) μπορεί να έχει επίδραση εξορκισμού».