Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με αφορμή τη μεταγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού σε αυτές της Χαλκίδας.

Απάντηση στηΝέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την μεταγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στις φυλακές Χαλκίδας, δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Χθες η ΝΔ «αγωνιούσε» για τη μεταγωγή ενός κρατούμενου σε αγροτική φυλακή. Σήμερα για τη μεταγωγή ενός άλλου σε κλειστή. Μάλλον προσπαθεί να υποκαταστήσει το θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας για τις μεταγωγές. Η κατάντια της δεν έχει όριο. Προτείνουμε στον κ. Κ. Μητσοτάκη να θέσει υποψηφιότητα για φύλακας ώστε να ασχολείται με τα κελιά των κρατουμένων. Ως τότε, ας συνηθίσει στην ιδέα της ισορροπημένης αντεγκληματικής πολιτικής της Κυβέρνησης με όρους κράτους δικαίου, ασφάλειας και ανθρωπισμού».

Από την πλευρά της, η ΝΔ, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «επιδεικνύει συστηματικά στοργή στους τρομοκράτες δολοφόνους» και την χαρακτηρίζει «ανίκανη και κυνική» ενώ απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στη ΝΔ ότι «προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών».

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιδεικνύει συστηματικά στοργή στους τρομοκράτες δολοφόνους προκαλώντας τις οικογένειες των θυμάτων τους, αλλά και το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Μια κυβέρνηση ανίκανη και κυνική, που δεν μπορεί να προσφέρει στοιχειώδη ασφάλεια στους Έλληνες, φροντίζει ώστε οι τρομοκράτες να αποφυλακιστούν μια ώρα αρχύτερα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση.

«Η ΝΔ προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών για ακόμα μια φορά. Σε καμία σοβαρή αστική δημοκρατία τα κόμματα δεν αντιδικούν για μεταγωγές κρατουμένων, όποιοι κι αν είναι αυτοί», απαντά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Τουλάχιστον σταμάτησε να συνδέει τις μεταγωγές με τις φονικές πυρκαγιές. Θα το χαρακτηρίζαμε και πρόοδο για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Να σημειωθεί, ότι ένας ακόμα πολυισοβίτης καταδικασμένος για τα εγκλήματα της 17Ν, ο Χριστόδουλος Ξηρός μετήχθη τη Δευτέρα, από τις φυλακές του Κορυδαλλού στις φυλακές της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξηγώντας τους λόγους της μεταγωγής ανέφεραν ότι εντάσσεται στο σχέδιο του υπουργείου για «άδειασμα» του Κορυδαλλού από ισοβίτες, με στόχο τη μετατροπή της φυλακής σταδιακά σε φυλακή υποδίκων.

Άλλωστε το επιχείρημα αυτό προβλήθηκε και για την μεταγωγή Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές, μεταγωγή που προκάλεσε ποικίλες και έντονες αντιδράσεις συγγενών θυμάτων και πρεσβειών χωρών που είχαν θύματα από τη δράση της 17Ν.

Βεβαίως, η φυλακή της Χαλκίδας είναι κλειστού τύπου φυλακή και όχι ανοικτή όπως οι αγροτικές φυλακές, στις οποίες κρατείται πλέον εργαζόμενος ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Διαβάστε: Εκτός Κορυδαλλού ένας ακόμη εκτελεστής της 17Ν – Στη Χαλκίδα ο Χρ. Ξηρός


Ένωση Κεντρώων

Έντονη ήταν η αντίδραση και της Ένωσης Κεντρώων στις απανωτές μεταφορές μελών της 17Ν από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Σε ανακοίνωση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθώντας να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, ικανοποιεί αιτήματα για να ανακτήσει την φιλοαναρχική πελατεία της.

Αναλυτικά:

«Μετά την άκρως ευνοϊκή μεταχείριση (του επί 11 φορές δολοφόνου της 17Ν Δ. Κουφοντίνα), έρχεται και η μεταφορά του άλλου μέλους της 17Ν ισοβίτη Χ. Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού. Είναι πλέον βέβαιο, ότι η κυβέρνηση προσπαθώντας να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, ικανοποιεί αιτήματα για να ανακτήσει την φιλοαναρχική της πελατεία».


Guardian: Σε πολυτελή ανοιχτή φυλακή ο Κουφοντίνας

Την ίδια ώρα, το ζήτημα απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ, εξαιτίας και των αντιδράσεων από το εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Guardian, που σημειώνοντας τον σάλο που προκάλεσε η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα, σημειώνει ότι μεταφέρθηκε σε «πολυτελή ανοιχτή φυλακή».

Παράλληλα στο ρεπορτάζ επισημαίνεται η δημόσια καταδίκη από την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για την μετακίνηση του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» από «τις φυλακές φρούριο του Κορυδαλλού, σε μια αγροτική φυλακή στην κεντρική Ελλάδα όπου στις εργασίες περιλαμβάνεται το μάζεμα φρούτων και ο καθαρισμός της υπαίθρου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις