Τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί εν ονόματι κάποιας σκοπιμότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά, ενώ επεσήμανε ότι «θα διερευνηθούν σε βάθος τα πώς και τα γιατί με αδιάβλητες διαδικασίες από αδιάβλητους εμπειρογνώμονες».

«H πρόθεσή μας είναι σαφής: οι περιοχές που έχουν πληγεί θα αναμορφωθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη για τις πυρκαγιές στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ο πόνος από τις ευθύνες γεννά την ευθύνη να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουμε σε δράσεις».

Είπε επίσης ότι στο παρελθόν οι κατά καιρούς ηγεσίες πόνταραν στη λήθη, κι όχι στη λύση.

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες» επεσήμανε.

«Σήμερα όμως δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να πάμε παρακάτω με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας τίποτε και κανένας να μην ξεχασθεί», επανέλαβε και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να ξηλώσουμε μία προς μία τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες».

Σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη», ωστόσο όπως τόνισε, «το συλλογικό συμφέρον μίας ολόκληρης κοινωνίας δεν μπορεί να υποτάσσεται στα συμφέροντα κάποιων ατόμων, ή μίας μειοψηφίας».

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε 20 άμεσες παρεμβάσεις κατά της άναρχης δόμησης, ξεκινώντας από την κατεδάφιση «το αμέσως επόμενο διάστημα» 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί.

Ανέφερε, δε, ότι θα δρομολογηθούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είπε επίσης ότι ενισχύονται κι επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεως για κατασκευές πλησίον του αιγιαλού, βάσει των νόμων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αν κάποια αρχή ή υπάλληλος επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν.

Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε ότι:

  • προχωρά άμεσα η καταγραφή αυθαίρετων κτισμάτων του Δημοσίου
  • δρομολογούνται 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση περιφερειακών και τοπικών παρατηρητηρίων δόμησης, κατ' εφαρμογήν του νέου θεσμικού πλαισίου.
  • σε συνεργασία με το ΤΕΕ τίθεται σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης κατασκευών.
  • ξεκινά ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% του καταλόγου των αυθαιρέτων και δημιουργείται νέα πλατφόρμα για καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών και παρακολούθηση όλης της πορείας των καταγγελιών.
  • έως το τέλος του έτους αναρτώνται οι δασικοί χάρτες για το 47% της χώρας.
  • προχωρά η χάραξη αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως τα τέλη του έτους κι η επικύρωσή της έως τα τέλη του 2019.
  • προχωρά έως τα τέλη του 2019 νομοθετική πρωτοβουλία για οροθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να προληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Θα περίμενα μια αυτοκριτική από εκείνους που διοίκησαν επί τόσες δεκαετίες – Αντιμετωπίζουν την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η δέσμη των 20 παρεμβάσεων «αποτελεί μία συνεκτική προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα». Επιρρίπτοντας ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για ζητήματα δόμησης, είπε ότι «μια από τις βασικές ευθύνες ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος». Πρόσθεσε, δε, ότι «η πολιτική εξουσία πολλές φορές ενθάρρυνε την αυθαιρεσία».

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθύνης, είπε ότι «σημαίνει πράξη, σύγκρουση, μάχη», ενώ άφησε εκ νέου αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως «θα περίμενα, όπως ανέλαβα το κόστος για ευθύνες που ίσως δεν μου αναλογούν, μία μικρή δόση αυτοκριτικής από εκείνους που, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, διοίκησαν επί τόσες δεκαετίες τη χώρα, και δημιούργησαν την αυθαιρεσία». «Αντί για αυτοκριτική εκείνοι που ευθύνονται μας κουνούν τώρα το δάκτυλο, αντιμετωπίζοντας την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σκύβουμε το κεφάλι σε αυτήν την τραγωδία και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες γιατί εμείς κυβερνούμε την χώρα», ενώ σημείωσε πως «το πένθος φαίνεται εδώ και 15 μέρες σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς».

Στη σύσκεψη πουπραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου συμμετείχαν ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, οι επικεφαλής των δασικών αρχών της Αττικής, οι γενικοί διευθυντές της κτηματικής εταιρείας του Δημοσίου, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι της αποκεντρωμένης διοίκησης.