Ο θάνατος των περισσοτέρων θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, προήλθε από ασφυξία, όπως προκύπτει από τον κατάλογο– που έστειλε η ιατροδικαστική υπηρεσία στους εισαγγελικούς λειτουργούς- με τα στοιχεία των 92 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα.

Αυτή η μακάβρια λίστα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πού βρέθηκε το κάθε θύμα, αν ήταν απανθρακωμένο ή μη ή αν απεβίωσε σε νοσοκομείο.

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και από το θερμικό κύμα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Σημαντικός είναι ο αριθμός των θυμάτων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ενώ πολύ λιγότεροι- κάτω από 10– έχασαν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο τραγικός απολογισμός έχει ανέβει στους 92 νεκρούς, δύο από τους οποίους δεν έχουν ταυτοποιηθεί. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Την Τετάρτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι έχει στα χέρια της τον κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων.

Πλέον, η εισαγγελική έρευνα- την οποία διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με την εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη– θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων, που βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Οι καταθέσεις τους θα γίνουν στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης και στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Έως τώρα έχουν καταθέσει 25 μάρτυρες από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ την Τετάρτη κατέθεσαν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο νυν αρχηγός, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος ήταν υπαρχηγός του σώματος της κρίσιμες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς έχουν ήδη στα χέρια τους τις συνομιλίες στελεχών της Πυροσβεστικής τις κρίσιμες ώρες, ενώ θα διαβιβαστεί ένας ακόμη φάκελλος με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει ήδη η Πυροσβεστική μέσα από τη δική της έρευνα.

Διαβάστε: Το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία- Ποιος θα έχει την ευθύνη εκκένωσης περιοχών


Επιβλαβείς ουσίες

Εν τω μεταξύ, νέο κίνδυνο, αυτή τη φορά από τις επιβλαβείς ουσίες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις φονικές πυρκαγιές αντιμετωπίζουν οι πυροπαθείς. Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές είναι αντιμέτωποι με τη διαχείριση εξαιρετικά επιβλαβών ουσιών, όπως ο μόλυβδος, ο αμίαντος, αλλά και τα προϊόντα καύσης του πλαστικού.

Κατά τους επιστήμονες μάλιστα, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα, αλλά ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης και του υδροφόρου ορίζοντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή και την υγεία του πληθυσμού, αλλά και για τη δημόσια υγεία ευρύτερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι πυρόπληκτοι απευθύνουν έκκληση για οδηγίες και επίσημη ενημέρωση, για να προλάβουν τα χειρότερα.

Χρειάστηκαν περισσότερες από δύο εβδομάδες ώστε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκδώσει οδηγό για την διαχείριση των αποβλήτων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας, ενώ εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα την λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας τρεις ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά, η σχετική πληροφόρηση δεν έφθασε ποτέ στους πληγέντες, ενώ κανένας δημόσιος λειτουργός δεν έλεγξε την εφαρμογή τους…

Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να απομακρυνθεί ο αμίαντος από εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι για το οποίο ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή σε όσους κινούνται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους. «Το πλαστικό όταν καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση. Οδηγείται σε παραγωγή ουσιών οι οποίες είναι και καρκινογόνες και βιοσυσωρεύσιμες που σημαίνει ότι αν μπουν στον οργανισμό μας θα παραμείνουν για ένα μεγάλο διάστημα» προειδοποιεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Οι επιστήμονες μιλούν για τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ενώ επισημαίνουν ότι οι μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία.

«Επειδή το νερό είναι διαλύτης πολλών ουσιών εκεί χρειάζονται πάρα πολλές μετρήσεις για να διασφαλίσουμε ότι πράγματι το νερό που υπάρχει είναι ποιοτικά σε ανεκτό επίπεδο» εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.