"Οι εξαγγελίες Τσίπρα έχουν στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της εθνικής τραγωδίας στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από τις φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές." αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΛΑΕ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζει:

"Δεκαεπτά μέρες μετά την εθνική τραγωδία, ο Τσίπρας συνέχισε τον ολισθηρό επικοινωνιακό δρόμο που ξεκίνησε το βράδυ της 23ης Ιούλη στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Δεκαεπτά μέρες μετά, εκτός τις εξαγγελίες επί χάρτου και τους σχεδιασμούς ,θα περιμέναμε να ακούσουμε τα μέτρα ενίσχυσης των εμπλεκόμενων στην πολιτική προστασία φορέων, η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις μνημονιακές πολιτικές περικοπής των προϋπολογισμών τους. Αντί γι’ αυτό ακούσαμε μόνο για σχέδια επί χάρτου λες και τα σχέδια από μόνα τους μπορούν να προστατεύσουν ζωές περιουσίες και περιβάλλον.

Τα σχέδια βοηθάνε, αλλά από μόνα τους δεν σώζουν ζωές.

Αν για την τραγωδία έφταιγαν μόνο τα σχέδια , τότε η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό που δεν τα υλοποίησε τα 3,5 χρόνια που κυβερνά, όταν μάλιστα η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ήταν μια από τις κορυφαίες εξαγγελίες της όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Αλλά και τα 500 εκ. € που εξήγγειλε χωρίς να πει που και πότε θα πάνε, δεν είναι τίποτα μπροστά στα 16 δις. € που έχουν υπεξαιρεθεί από τους δήμους και το 1 δις. € από την πυροσβεστική τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων.

Εμείς ρωτάμε :

-Θα ενισχύσει τους κομμένους από τα μνημόνια προϋπολογισμούς του Πυροσβεστικού Σώματος και θα επιστρέψει το 1 δις. € που έχει υπεξαιρεθεί;

– Θα καλύψει τα 500 κενά που δημιουργήθηκαν από την παραχώρηση πυροσβεστών στη fraport ;

-Θα ομογενοποιήσει τους υπόλοιπους πενταετείς πυροσβέστες και θα αξιοποιήσει σε μόνιμη βάση τους εποχικούς;

-Θα ενισχύσει τα επιχειρησιακά μέσα της πυροσβεστικής και θα τα απεγκλωβίσει από τις προβλεπόμενες μνημονιακές χρονοβόρες διαδικασίες συντήρησης και επισκευής τους ;

– Θα επιστρέψει στους δήμους τα παρακρατηθέντα 16 δις. €, των τελευταίων 8 χρόνων από τη φορολογία των πολιτών;

-Θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει τη δασική υπηρεσία με προσωπικό, μέσα και κονδύλια για τις απαραίτητες δράσεις διαχείρισης των δασών;

-Θα ενισχύσει και θα ανανεώσει τον εθνικό εναέριο στόλο;

-Θα λειτουργήσει η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας και ολοκληρωμένο το 112 με την έγκαιρη προειδοποίηση πληθυσμού;

-Θα θεσμοθετήσει την επιλογή των ηγεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με αντικειμενικά κριτήρια και κοινοβουλευτική διαδικασία που θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τους;

Η κριτική της μνημονιακής αντιπολίτευσης που εξαντλείται σε επικοινωνιακές κορώνες, ήταν αναμενόμενη αφού μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ έχουν ψηφίσει το μνημονιακό πλαίσιο που βάζει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δανειστών και των τραπεζών έναντι της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος και έχει απαξιώσει τους εμπλεκόμενους στην Πολιτική Προστασία φορείς.

Δυστυχώς, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αντί η εθνική τραγωδία να αφυπνίσει το σάπιο πολιτικό μνημονιακό κατεστημένο, μπορεί να γίνει αφορμή εκχώρησης καίριων υπηρεσιών του κράτους σε ιδιώτες, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο τόπος μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, τη συγκρότηση ενός πατριωτικού, δημοκρατικού, αριστερού ριζοσπαστικού μετώπου, που θα ανατρέψει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και θα του επιτρέψει να ανακτήσει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, βάζοντας την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια πάνω από τα κέρδη."

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις