Αντίστροφη μέτρηση για το νέο σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, μετά από τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, παραμένουν οι Πανελλήνιες, αλλά επέρχονται αλλαγές στο σύστημα.

Το νέο σύστημα που αναμένεται να παρουσιαστεί θα μοιάζει περισσότερο με αυτό των δεσμών με τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα και όχι τόσο με αυτό που ίσχυε τα τελευταία χρόνια και βάσει των οποίου οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάζονταν σε πολλά μαθήματα.

Ρόλο στην εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας θα παίζει κατά ένα μικρό ποσοστό και το απολυτήριο Λυκείου, ενώ όσοι επιθυμούν να μπουν σε κάποιο ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης τότε θα μπορούν να μπουν μόνο με το βαθμό απολυτηρίου Λυκείου και χωρίς να δώσουν Πανελλήνιες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες Πανελλήνιες, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής:

Ενίσχυση του απολυτηρίου Λυκείου.

Ο βαθμός του απολυτηρίου θα μετράει κατά 15% με 20% για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.


Ο βαθμός του απολυτηρίου

Για το απολυτήριο Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις ενδοσχολικού τύπου, σε τέσσερα μαθήματα, οι οποίες θα διοργανώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας της χώρας.

Τα τέσσερα μαθήματα είναι τα εξής: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος), Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία.

Σε αυτά τα τέσσερα μαθήματα οι υποψήφιοι θα γράφουν υποχρεωτικά ένα ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο πρώτο τετράμηνο.

Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης.

Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης ΓΕΛ, πλην της Φυσικής Αγωγής προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο πρώτο και στο δεύτερο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου.


Η κρίσιμη Γ’ Λυκείου

Η Γ' Λυκείου μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για τα ΤΕΙ-ΑΕΙ.

Αυξάνονται οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας των κρίσιμων ανά επιστημονικό πεδίο μαθημάτων (των μαθημάτων δηλαδή που εξετάζονται πανελλαδικά) ενώ εντάσσονται στα σχολεία δράσεις συνεργασίας και εθελοντισμού.

Τα Λατινικά είναι πιθανό να βγουν εκτός Πανελληνίων.

Οι Πανελλήνιες θα έχουν τέσσερα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο

Παραμένουν τα τέσσερα επιστημονικά πεδία στα οποία εξετάστηκαν και φέτος οι υποψήφιοι, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Πληροφορικής και Οικονομικών, και τα τέσσερα βασικά μαθήματα που εξετάστηκαν ανά πεδίο.

Δημιουργείται ζώνη «ελεύθερης πρόσβασης» των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση μόνο με τον βαθμό του Απολυτηρίου. Θα ισχύει μόνο για σχολές και τμήματα «χαμηλής ζήτησης» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις