Δραματική είναι η κατάσταση στη Μόρια, καθώς αυτή τη στιγμή στοιβάζονται περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, τη στιγμή που η δομή δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 3.100 ανθρώπους και με τις αφίξεις να συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Καθημερινή, ο διοικητής του κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης ανάφερε ότι την Τρίτη έφυγαν για τον Πειραιά 66 άτομα και την Τετάρτη έφτασαν 55 νεοεισερχόμενοι.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεϊζης, σημείωσε ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι στα ιδία επίπεδα με το Νοέμβριο του 2015 με την διαφορά ότι οι προσφυγές τότε έμεναν λίγες ημέρες στο νησί και αναχωρούσαν.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, από την πλευρά του, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, με την οποία ζητεί να ληφθούν -άμεσα- μέτρα.

«Την τελευταία εβδομάδα στη Λέσβο οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση (…) Έχοντας, ξεπεράσει πλέον τους 10.000 αιτούντες άσυλο (οι πρόσφυγες), θεωρώ πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου, που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό σε σχέση με όλα τα άλλα νησιά και έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση των ροών», σημείωσε.

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι δραματική», είπε στον ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, κάνοντας πάντως λόγο για 6.000 διαμένοντες.

«Όταν μια δομή φιλοξενίας μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα και τώρα έχει 6.000 άτομα καταλαβαίνετε τι συμβαίνει… Χρειάζεται άμεση αποσυμφόρηση, και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλει και η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, 17.000 άνθρωποι περιμένουν στα νησιά να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου και μόνομερικές δεκάδες εξετάζονται μέσα στην εβδομάδα.

Προ ημερών, ρεπορτάζ του BBC για τη Μόρια, σύμφωνα με το οποίο «στο στρατόπεδο επικρατεί θανατηφόρα βία, υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής, και τώρα μια φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν», έκανε το γύρο του κόσμου.

«Μερικοί άνθρωποι μένουν σε λυόμενα, αλλά οι περισσότεροι ζουν σε σκηνές -των 17 ατόμων- ή τυλιγμένοι σε μουσαμάδες για να αποφύγουν το κρύο», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του BBC.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις