Το σχέδιο νόμου, που προέβλεπε μεταξύ άλλων και τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας σε τρία άλλα (Ευελπίδων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής), αποσύρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μια ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Καλογήρου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία τον ενημερώνει πως αποσύρει το σχέδιο νόμου που φέρει την υπογραφή του προκατόχου του, Σταύρου Κοντονη (και το οποίο αφορά σε εναρμόνιση κοινοτικής οδηγίας) μέσα στο οποίο υπάρχει και η επίμαχη διάταξη.

Το νομοσχέδιο αποσύρεται στο σύνολό του προκειμένου ο νέος υπουργός να το μελετήσει και να το συζητήσει με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις Δικαστικές Ενώσεις. Εκτός από τη διάταξη για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, το σχέδιο νόμου αφορά και στην κύρωση οδηγίας για τη μείωση της ποινής κατηγορουμένων των οποίων το τεκμήριο αθωότητας έχει προσβληθεί από δηλώσεις δημοσίων λειτουργών.

Υπενθυμίζεται, ότι η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους δικηγόρους οι οποίοι κατέβηκαν σε δημοψήφισμα λέγοντας όχι στη δημιουργία δυο ακόμη Πρωτοδικείων.

Διαβάστε: Συναντήσεις Καλογήρου με λειτουργούς της Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Καλογήρου θέλει να μελετήσει εκ νέου την "επίμαχη"διάταξη, αφού καλέσει σε διάλογο δικηγόρους και δικαστές και αφού εξετάσει άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα, μεταφορά δικαστικής ύλης από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία.

Επόμενη υπόσχεση που έδωσε ο νέος υπουργός στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρη Βερβεσό, είναι να ελεγχθεί εκ νέου διάταξη που αφορά στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης (στις αστικές διαφορές μετάξι πολιτών).

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός για το θέμα αυτό είχε θέσει στον κ. Κοντονή μία σειρά ερωτημάτων, δίνοντας στοιχεία για τις τραγικές- όπως είπε- ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Μάλιστα, ο κ. Βερβεσός είχε εκθέσει και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία αντίθετα με την Ελλάδα, συγχωνεύει τα δικαστήρια της, αντί να τα εξαπλώνει.

"Αναρωτιέμαι πού θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται", είχε επισημάνει ο Δημήτρης Βερβεσός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις