"Το REACT πάει σχολείο"… Με τον τίτλο αυτό πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση γεμάτη από χρώμα, δημιουργικές δραστηριότητες, παιχνίδι και μουσική στους Κήπους του Πασά στη Θεσσαλονίκη για τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους, που διαμένουν σε 168 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της πόλης, με στόχο την προσέλκυση περισσοτέρων μαθητών στα θρανία.

Ο χώρος "πλημμύρισε" από παιδιά κάθε ηλικίας, στα οποία μοιράστηκαν τσάντες, κασετίνες, τετράδια και μαρκαδόροι, ώστε να είναι πανέτοιμα για την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του "REACT", για την περίοδο 2018 – 2019, στο νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν 52 προσφυγόπουλα, άλλα 112 θα βρεθούν στις αίθουσες των δημοτικών σχολείων, ενώ 30 θα φοιτήσουν στο γυμνάσιο και 31 παιδιά στο λύκειο.

Την εκδήλωση, με αφορμή το πρώτο σχολικό κουδούνι, διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα "REACT", που υλοποιείται σε συνεργασία με την 'Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς για την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες, τόνισε πως επιδίωξη είναι να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που θα βρεθούν φέτος στις σχολικές αίθουσες: "Είναι απαραίτητο για τα παιδιά όχι μόνο να μάθουν γράμματα, αλλά να παίζουν με συνομηλίκους και να ενταχθούν στην κοινωνία. Θέλουμε να ξέρετε ότι είστε καλοδεχούμενοι στην πόλη. Να αισθανθείτε ότι αυτό είναι το καινούργιο σας σπίτι για όσο καιρό κι αν αποφασίσετε να παραμείνετε".

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, υποστήριξε πως "μέσα από τα παιχνίδια και τη δημιουργική απασχόληση θέλαμε να δείξουμε τη σημασία που έχει το σχολείο για τα παιδιά και να προσελκύσουμε όσα γίνεται περισσότερα στα θρανία". Στην εκδήλωση χαιρέτισε και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, Σοφία Ασλανίδου.

Το πρόγραμμα "REACT" ξεκίνησε στα μέσα του 2016, με εταίρους τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς, την Ανατολική ΑΕ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης) και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και παρέχει τη δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας σε πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση. Μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 1.740 άτομα σε διαμερίσματα και στο Καταφύγιο Αιτούντων Ασυλο "Φιλοξενείο" στην περιοχή της Τούμπας, εκ των οποίων τα περίπου 1.037 έχουν μετεγκατασταθεί.

Φωτογραφία: thestival.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις