Νέα παρέμβαση από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα στη συζήτηση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τη στάση του αστυνομικού φρουρού κατά την επίθεση της αναρχικής ομάδας σε φυλάκιο της πρεσβείας του Ιράν, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Μια χαρά αντέδρασε ο φρουρός.Τι να έκανε να ΓΆΖΩΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ;Προφανώς κάποιοι δημοσιογράφοι θέλουν αίμα.Να ξέρετε όμως πως το αίμα φέρνει και άλλο αίμα. ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ»: αυτό έγραψε στο Facebookηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, υπερασπιζόμενος στην ουσία τον φρουρό στην πρεσβεία του Ιράν, που έμεινε άπραγος μπροστά στην επίθεση μελών της αναρχικής ομάδας στο κτίριο της πρεσβείας, νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Απειλώντας στην ουσία τα μέσα ενημέρωσης, που ανέδειξαν τις παραλείψεις και τα λάθη του ένοπλου φρουρού στην πρεσβεία του Ιράν, ο Ρουβίκωνας καλύπτει τον φρουρό, για τον οποίο ήδη διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, καθώς δεν έκανε ούτε όσα προβλέπονται στο μνημόνιο ενεργειών, αλλά και δεν φορούσε την στολή του, την ώρα της εισβολής.

Στο βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης φαίνονται τα μέλη του Ρουβίκωνα να πλησιάζουν πεζή την πρεσβεία με έναν εξ αυτών να ζητά από τον οπλισμένο φρουρό να μην πάρει τηλέφωνο και να τον παρακαλεί να βγει από το κουβούκλιο «για να μην χτυπήσεις από τα γυαλιά».

Εκείνος υπακούει αμέσως στον δράστη της επίθεσης και βγαίνει έξω, βλέποντας αυτόν που του μίλησε με μια βαριοπούλα στα χέρια να σπάει το κουβούκλιο ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Ρουβίκωνα πετούν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στο κτήριο.

Αφού ολοκληρώθηκε η επίθεση, ο αστυνομικός ενημέρωσε τους συναδέλφους του.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε: Τι υποστηρίζει ο (αδρανής…) φρουρός για την επίθεση Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ιράν


Τι έπρεπε να κάνει ο φρουρός

Αίσθηση και ερωτήματα προκαλεί η τρόπος που αντέδρασε ο αστυνομικός φρουρός κατά την επίθεση του Ρουβίκωνα σε φυλάκιο της πρεσβείας του Ιράν, για την οποία έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Τα ερωτήματα περιστρέφονται γύρω από το τι έπρεπε να έχει κάνει ο αστυνομικός- φρουρός, σύμφωνα με το μνημόνιο ενεργειών, και γιατί την ώρα του συμβάντος φορούσε τα ρούχα του κι όχι τη στολή του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο φρουρός είχε φτάσει στο πόστο του λίγα λεπτά πριν την επίθεση, εκτελούσε δηλαδή την πρωινή βάρδια.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν είχε προλάβει να φορέσει τη στολή του, σκόπευε όμως να ντυθεί λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχει μνημόνιο ενεργειών που αναφέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει ένας φρουρός όταν δέχεται επίθεση.

Σύμφωνα με αυτό, ο φρουρός έπρεπε να έχει δει από πριν τα μέλη του Ρουβίκωνα να πλησιάζουν ώστε να ενημερώσει άμεσα μέσω ασυρμάτου ότι δέχεται επίθεση. Αυτό δεν έγινε, καθώς ο αστυνομικός τελευταία στιγμή αντιλήφθηκε τι συμβαίνει.

Επίσης το μνημόνιο ενεργειών προβλέπει ότι ο φρουρός μπορεί να πετάξει χειροβομβίδα κρότου-λάμψης ώστε να τρομάξει τους επιτιθέμενους.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πυροβολισμού, το μνημόνιο αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν κινδυνεύει η ζωή του.

«Συνεχώς αποδεικνύεται ότι η σταθερή σκοπιά έξω από δημόσια κτίρια, πρεσβείες, αστυνομικά τμήματα και κάθε λογής στόχους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει ούτε καν αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο ταραξία η ακόμη και εγκληματία. Ίσα ίσα μάλιστα δημιουργεί και έναν παραπάνω στόχο που είναι ο αστυνομικός που εκτελεί υπηρεσία εκεί, που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ειδοποιήσει για τυχόν επίθεση.Για ευνόητους λόγους δεν θέλω να αναφερθώ στην εικόνα η στις ενέργειες, όμως όταν εκ των πραγμάτων δεν δίνεις την δυνατότητα και την ευελιξία σε κάποιον να κάνει πολλά πράγματα δεν απέχει από το να τον οδηγείς στο να μην κάνει τίποτα», ανέφερε για το θέμα ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις