Ως μια «μαύρη σελίδα» περιέγραψε όλα όσα συμβαίνουν στη Μόρια της Λέσβου ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης, σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να θεωρηθεί ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση στη Μόρια;» αναρωτήθηκε ο κ. Βεΐζης μη διστάζοντας να επισημάνει ότι το 1/3 των 9.000 εγκλωβισμένων στη Μόρια είναι παιδιά, ενώ συνολικά το 50% είναι γυναίκες και παιδιά.

Όπως ο ίδιος τόνισε, «οι εικόνες της Μόριας είναι κατάσταση που δεν έχει ούτε τις προδιαγραφέςπου προβλέπονται από την ύπατη αρμοστεία για μια έκτακτη κατάσταση. Δεν μπορεί μετά από 3 χρόνια να μην μπορούν να δοθούν ούτε τα μίνιμουμ που σημαίνει μια τουαλέτα για 50 ανθρώπους, 4-7 λίτρα για έναν άνθρωπο και χώρος 3-5 τετραγωνικών μέτρων».

Σχετικά με τα όσα ζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, είπε ότι «υποδεχθήκαμε 200 παιδιά και υποχρεωθήκαμε να στείλουμε πίσω τα 50 εξ αυτών».

«Όσα έρχονται στη δημοσιότητα είναι μόνο η επιφάνεια. Δεν μπορεί να μένουν άλλο παιδιά στη Μόρια. Υπάρχουν και ασυνόδευτα παιδιά. Πλέον το 50% όσων φτάνουν στη Μόρια είναι παιδιά και το 80% είναι οικογένειες» πρόσθεσε.

«Υπάρχουν σοβαρά περιστατικά υγείας παιδιών που είναι μήνες στη λίστα αναμονής για μεταφορά στην ενδοχώρα. Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν 1.500 άτομα», τόνισε στη συνέχεια.

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση διαχείρισης των ανθρώπινων ζωών. Λύση δεν είναι να φύγουν 2.000 και 3.000 άνθρωποι», σημείωσε καταλήγοντας.