Μετεωρολόγοι: "Μεσογειακός κυκλώνας" με σφοδρούς ανέμους απειλεί την Ελλάδα!

Μετεωρολόγοι: "Μεσογειακός κυκλώνας" με σφοδρούς ανέμους απειλεί την Ελλάδα!

Με "άγριες διαθέσεις" και απότομα ήρθε το φθινόπωρο στη χώρα μας, καθώς πριν λίγα 24ωρα επικρατούσαν καλοκαιρινές ημέρες και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τώρα οι μετεωρολόγοι μιλούν για έντονα καιρικά φαινόμενα με σφοδρούς ανέμους, ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία και "μεσογειακό κυκλώνα".

Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου εφιστά την προσοχή για τα φαινόμενα που θα "χτυπήσουν" τη χώρα στις αμέσως επόμενες ώρες.

Ο μετεωρολόγος περιγράφει έναν "μεσογειακό κυκλώνα", που θα φέρει σφοδρούς ανέμους.

Ειδικότερα τονίζει: 

"Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέως βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή "βγάζοντας και μάτι" στο κέντρο του!

Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών".

Διαβάστε: Μετ' εμποδίων οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων

Να σημειωθεί ότι από την Τρίτη, άλλαξε άρδην το σκηνικό εξαιτίας ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε συνδυασμό με το σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ

Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά, 8-12 βαθμούς χαμηλότερα απ’ ότι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η κακοκαιρία "Ξενοφών" αναμένεται να είναι ισχυρή και με απότομες διακυμάνσεις, με τους ανέμους να φτάνουν έως 9 μποφόρ.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αναμένεται να είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας έως 15 βαθμούς Κελσίου και οι βροχές, οι οποίες αναμένεται να είναι έντονες την Πέμπτη. 

Στην Αττική, την Τρίτη, η Πυροσβεστική έχει λάβει τουλάχιστον 32 κλήσεις για κοπές δέντρων.