Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων οργάνων, καθώς και τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, στον απόηχο των εφιαλτικών συνθηκών στονκαταυλισμό της Μόριας, σχολιάζει ο Guardian.

Πιο αναλυτικά, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, άσκησε μήνυση εναντίον δημοσιογράφων της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με την κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ».

«Τα χρήματα υπήρξαν για να μετατραπεί το στρατόπεδο σε κέντρο που θα μπορούσε να μοιάζει με το Hilton. Αντίθετα, η Μόρια είναι η πηγή εθνικής ντροπής» τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Φιλελεύθερος στον Guardian.

«Η έρευνα μας βασίζεται στην αλήθεια και υποστηρίζεται καθολικά» προσέθεσε τρεις μέρες μετά την προσωρινή κράτησή του.

Διαβάστε: Βουλευτές της ΝΔ: Επερώτηση για τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες

Άλλωστε όπως τονίζει και η βρετανική εφημερίδα και όπως ανέφεραν οιΒρυξέλλες σε παρέμβαση τους, «Η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, ενημερώνοντας ότι η εφημερίδα «υποστήριξε πως επιχειρήσεις με πολύ στενούς δεσμούς με τον Καμένο έκαναν διογκωμένες χρεώσεις για διάφορες υπηρεσίες, από τροφοδοσίας έως υδραυλικές εγκαταστάσεις. Όπως και ότι τα έργα απονεμήθηκαν συχνά με διαδικασίες fast-track χωρίς τον δέοντα έλεγχο ή την υποβολή ανταγωνιστικής προσφοράς».

Σημειώνει μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή Aρχή καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς (OLAF) ερευνά «ενδεχόμενες παρατυπίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια σίτισης προσφύγων, καθώς και ότι η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες από το 2015.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η μήνυση του Πάνου Καμμένου είχε σκοπό να σιωπήσει εκείνους που έθεσαν «εύλογες ερωτήσεις» για τη «σκοτεινή» διαχείριση τεράστιων κονδυλίων της ΕΕ.

«Δεν πρόκειται να απολογηθούμε για ένα λάθος που δεν έχουμε κάνει. Ο Καμμένοςθα πρέπει θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάστηκαν οι πρόσφυγες να ζήσουν και οι Έλληνες στο νησί και στα γύρω χωριά αναγκάστηκαν να υποφέρουν» καταλήγει ο κ. Λάμψιας μιλώντας στην εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις