Μόρια: "Το ρύζι είναι σαν πέτρα" και... κοστίζει 5 ευρώ!

Μόρια: "Το ρύζι είναι σαν πέτρα" και... κοστίζει 5 ευρώ!

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις απάνθρωπες συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουν καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, ένα κέντρο φιλοξενίας που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης. 

Σε βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», φαίνονται άνθρωποι να περιμένουν στην ουρά για ένα μπουκάλι νερό και ένα πιάτο ρύζι. Το δείχνουν στην κάμερα και, όπως το περιγράφουν, είναι σαν πλαστικό."Αυτό το ρύζι πέτρα είναι. Πέτρα", λέει ένας από τους μετανάστες. 

Στο τέλος του βίντεο, φαίνεται, μάλιστα, η κοστολόγηση για την κάθε ατομική μερίδα φαγητού, η οποία φτάνει τα 5 ευρώ. Και όλα αυτά στον απόηχο της συζήτησης για τη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

Διαβάστε: Κομισιόν: Έρευνα για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό

Το κέντρο υποδοχής ασφυκτιά και οι μετανάστες ζουν υπό άθλιες συνθήκες, με τις διεθνείς οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαιτέρως για τα παιδιά. 

Πριν από λίγες ημέρες, μία έκθεση-"καταπέλτης" είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το κολαστήριο στη Λέσβο. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) στέκεται στις αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες στον υπεράριθμο καταυλισμό και παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 29% όσων μένουν εκεί, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Παραθέτοντας μαρτυρίες ασθενών που επισκέφτηκαν το κέντρο φροντίδας της επιτροπής στο νησί, η IRC αναφέρει ότι, πέραν όσων έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν, ακόμη ένα 60% έχει σκεφτεί να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα.

"Αρκετές φορές έχω επιχειρήσει να αυτοκτονήσω", είναι τα λόγια ενός 35χρονου Ιρακινού και πατέρα τεσσάρων παιδιών, που επικαλείται η έκθεση. "Ο μόνος λόγος που χαίρομαι που δεν τα κατάφερα είναι τα παιδιά".

Ταυτόχρονα, το 64% όσων έχουν εξεταστεί από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της ΜΚΟ εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, το 55% συμπτώματα άγχους και στρες, το 18% επιθετικότητα, το 15% προχωρά σε αυτοτραυματισμούς, το 6% εμφανίζει ψυχωτικά συμπτώματα, ενώ ένα 41% εμφανίζει μετατραυματικό στρες.

Επίσης, υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά έμφυλης και (-)ουαλικής βίας κατά γυναικών και ανδρών, που ανέρχονται στο 50% όλων των περιστατικών που έχει εξετάσει η IRC, εκ των οποίων το 67% είναι γυναίκες και το 33% άνδρες.

Διαβάστε: Ρεπορτάζ-σοκ του BBC στη Μόρια: Κόλαση όπου παιδιά αυτοκτονούν!
Διαβάστε: Δραματική έκκληση: Σώστε τα παιδιά στη Μόρια!
 


Απροστάτευτα τα παιδιά

Σύμφωνα με αξιωματούχο της UNICEF, πάνω από 7.000 παιδιά έρθουν έρθει από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ως πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Δηλαδή, κάθε μήνα έφθασαν στη χώρα μας κατά 850 παιδιά κατά μέσο όρο. 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Φλόριαν Βέστφαλ, απηύθυνε έκκληση για τα παιδιά στη Μόρια, έναν τόπο ανομίας, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. 

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Φλοριάν Βέστφαλ ανέφερε ότι "τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά διέφυγαν από εμπόλεμες περιοχές όπως τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Δημοκρατία του Κονγκό. Έχουν ζήσει διάφορα άσχημα πράγματα και στο τέλος αυτές τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια. Το χειρότερο για τα παιδιά είναι πως δεν είναι συχνά προστατευμένα. Τα βράδια ο καταυλισμός είναι μια περιοχή ανομίας. Σημειώνονται συμπλοκές, βιασμοί, (-)ουαλικές κακοποιήσεις ακόμα και παιδιών".