Άρχισε την Δευτέρα και θα συνεχιστεί στις 22 Οκτωβρίου η δίκη για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές, Χαλκιδικής, που σημειώθηκε στις αρχές του 2013, με κατηγορούμενους 21 κατοίκους της περιοχής.

Αμέσως μετά την εκφώνηση της υπόθεσης, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κατατέθηκε αίτημα αναβολής ή διακοπής της δίκης, λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος στο πρόσωπο ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί τρεις αναβολές και κάποιες πλημμεληματικές πράξεις κινδυνεύουν με παραγραφή, οι δικαστές αποφάσισαν να διακόψουν τη διαδικασία, προσδιορίζοντας την επόμενη συνεδρίαση για τις 22/10, οπότε θα ξεκινήσει επί της ουσίας η αποδεικτική διαδικασία.

Στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται πάνω από 70 άτομα και εκτιμάται ότι η δίκη θα διαρκέσει μέρες, ή εβδομάδες, ανάλογα με τη συχνότητα των συνεδριάσεων.

Οι κατηγορούμενοι, στην πλειονότητά τους κάτοικοι της Ιερισσού και της Μ. Παναγίας Χαλκιδικής, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, καθώς στο παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου περιγράφονται, μεταξύ άλλων, τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της έκρηξης, της κατοχής εκρηκτικών και της ληστείας.

Τέσσερις εκ των διωκόμενων είχαν κριθεί αρχικά προφυλακιστέοι για την υπόθεση, αλλά αφέθηκαν στην πορεία ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την εμπρηστική επίθεση, η οποία είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2013.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν, για μία ακόμη φορά, δεκάδες μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού και διαφόρων συλλογικοτήτων, που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους και διαδηλώνοντας "την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της επένδυσης χρυσού".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις