Πάρτι προσλήψεων στα hotspots με όχημα το ΚΕΕΛΠΝΟ

Πάρτι προσλήψεων στα hotspots με όχημα το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εκατοντάδες προσλήψεις εκτός με διαδικασίες fast track για τη διαχείριση του προσφυγικού προωθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου οι προσλήψεις θα διενεργηθούν άμεσα από τριμελείς επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα κατοχυρωθούν από το ΔΣ του οργανισμού και όχι από το ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ οι 1576 επιλεγέντες θα υπογράψουν 18μηνες συμβάσεις με τη δυνατότητα εξάμηνης παράτασης και θα προέρχονται από διάφορες ειδικότητες.

Ωστόσο όπως αναφέρει η εφημερία τα ΝΕΑ, συνιστά ειρωνεία ότι οι 2.400 προσλήψεις γίνονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο έχει κατηγορηθεί πολλάκις από την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ξεδιπλώνοντας κανείς το κουβάρι των εκατοντάδων προσλήψεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που ξέσπασε το 2015 διαπιστώνει μια σειρά από προβληματικούς χειρισμούς που αφορούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Philos».

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την υλοποίηση του «Philos» έφτανε τα 24.180.928 ευρώ, ποσό που προερχόταν αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους για να υλοποιηθεί έως τον Μάρτιο του 2018.

Μέσω αυτού προσλήφθηκαν 850 γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, με το Σωματείο να εκφράζει ουσιαστικά ερωτηματικά ως «προ τη νομιμότητα αλλά και τις πιθανές παρεμβάσεις».

Μάλιστα, οι σχετικές καταγγελίες κοινοποιήθηκαν από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων τον Ιούλιο του 2017 στην Εισαγγελία Διαφθοράς που με τη σειρά της διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ήδη, από τις 13 Αυγούστου ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε, έν είδει «κίτρινης κάρτας», επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό η οποία κοινοποιήθηκε και στον Έλληνα πρέσβη στις Βρυξέλες κ. Ανδρέα Παπασταύρου.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει για το πρόγραμμα «Philos» του ΚΕΕΛΠΝΟ κενά στην παροχή υπηρεσίας σε διάφορες περιοχές που έμειναν ακάλυπτες παρά τις εκατοντάδες προσλήψεις, ενώ αναφέρει τη διαπίστωση ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος πέφτει έξω καθώς δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με υπαιτιότητα των ελληνικών αρχών οι οποίες προβαίνουν σε λύσεις- μπαλώματα ή «λύσεις γέφυρα» όπως διπλωματικά θέτει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες και ενστάσεις, αναφερόμενος στις αυτόματες «ανανεώσεις συμβάσεων» και μάλιστα με χρήματα του Κρατικού προϋπολογισμού.

Ενόψει και της νέας χρηματοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για το πρόγραμμα «Phillos II» στα μέσα Οκτωβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος ζητά να μάθει το σχεδιασμό των ελληνικών αρχών για τη διόρθωση και μη επανάληψη προηγούμενων λαθών του προγράμματος στο πεδίο των προσλήψεων και επισημαίνει την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας.