«Γενναίο, θαρραλέο βήμα» στις προσπάθειες για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη νοτιοανατολική μεσόγειο» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ αποτελεί «μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δυο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε λόγο για «θαρραλέα κίνηση» εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ «δεν έχει δοθεί μία τελική λύση».

Όπως σημείωσε, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν στην ΠΓΔΜ ήταν υπέρ της Συμφωνίας, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. «Ελπίζω οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν να μην ήταν μάταιες» πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος.

«Μην κρύβουμε κάτω από το χαλί τις όποιες διαφορές μας»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «ευτυχής» για την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, ενός «θερμού φίλου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, «αφήνοντας πίσω τις δύσκολες στιγμές τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα στερεότυπα που δηλητηρίασαν τις σκέψεις μας».

«Έρχεστε στην Ελλάδα σε μία στιγμή που μπορούμε να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τη σκληρή λιτότητα, έχοντας ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης» είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν μπορεί να μιλήσει με την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, «το οποίο απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού».

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις