Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ηγετικό του στέλεχος, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικρίνει έντονα τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ευτελίζεται η κυβέρνηση και δεν πάει μπροστά η χώρα.

Ο κ. Σκανδαλίδης αναφερόμενος στις εξελίξεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όλα είναι στον αέρα και απόρροια ατυχών χειρισμών, ατελούς συμφωνίας και αγνόησης των αισθημάτων και των απαιτήσεων των λαών». Προσθέτει δε, ότι η κυβέρνηση «ψηφοθηρεί όταν μια χρυσή ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, την μετέτρεψε σε μια μονομερή λύση παράδοσης από μας της ταυτότητας και της γλώσσας».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης παρατηρεί για τα θέματα της οικονομίας ότι «δικαιώνει όσους υποστήριζαν την πιστοληπτική γραμμή αλλά και το ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος» η αναταραχή στο Χρηματιστήριο και στις τραπεζικές μετοχές, ενώ εκτιμά ότι οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν γίνει για να αλλάξει πορεία η χώρα.

«Ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο», αναφέρει για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τις συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Αν δεν μας δώσει ο λαός (σ.σ. ισχυρή εντολή), ας αναλάβουν αυτοί που μας διχάζουν και οδηγούν τη χώρα από αδιέξοδο σε αδιέξοδο».

Το ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει ότι «δεν πάει πουθενά, δεν γίνεται τσόντα κανενός, μένει αμετακίνητο στη θέση του και επεξεργάζεται και προτείνει τη μόνη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Δεν διεκδικεί συμμετοχή για τις καρέκλες σε μια παλινόρθωση της Δεξιάς, ούτε να γίνει συνεταιράκι του ΣΥΡΙΖΑ σε μια δήθεν προοδευτική συμμαχία με τον αριστερό λαϊκισμό και τυχοδιωκτισμό».

Ακολουθεί η συνέντευξη

Κύριε Σκανδαλίδη, εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση ξανά με τον κ. Καμμένο και τις πρωτοβουλίες του στην Αμερική. Πώς τις κρίνετε;

Ζούμε πραγματικά σε έναν παραλογισμό. Ο κ. Καμμένος καίει κάθε μέρα και από ένα χαρτί της κυβέρνησης και ο κ. Τσίπρας το ανέχεται, ενώ τα στελέχη ένα προς ένα τον αποδοκιμάζουν. Και όλοι αναρωτιούνται. Είναι μπλόφα για να σωθεί ο υπουργός, ενώ το κόμμα του καταρρέει ή είναι πραγματική η σύγκρουση;

Εσείς τι πιστεύετε;

Το ερώτημα δεν αφορά τη χώρα. Τη χώρα την αφορά το γεγονός ότι μια ευκαιρία πραγματικής διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ που θα έφερνε σημαντικά ανταλλάγματα πάει στράφι. Μετατράπηκε σε παράδοση άνευ όρων. Και στο εσωτερικό μια κυβέρνηση δίγλωσση, μετέωρη, ανίσχυρη να αυτό-ευτελίζεται και να ευτελίζει τους θεσμούς. Έτσι, όμως, πώς θα πάει μπροστά η χώρα;

Υπό τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη ΠΓΔΜ, για τη συμφωνία των Πρεσπών, πώς βλέπετε την περαιτέρω πορεία; Θα προχωρήσει η συμφωνία;

Αυτή τη στιγμή μαίνεται μάχη πιέσεων κυρίως στα Σκόπια και από τις δύο πλευρές. Αν ευοδωθεί θα εξαχθεί και στην Ελλάδα. Όλα είναι στον αέρα. Είναι, όμως, και απόρροια ατυχών χειρισμών, ατελούς συμφωνίας και αγνόησης των αισθημάτων και των απαιτήσεων των λαών.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει εκφράσει διαφωνίες για τη συμφωνία των Πρεσπών κι έχετε κατηγορηματικά δηλώσει ότι δε θα την ψηφίσετε. Γιατί; Δεν σας ενδιαφέρει να λυθεί το πρόβλημα; Τι απαντάτε στη κριτική πως ψηφοθηρείτε;

Ψηφοθηρεί η κυβέρνηση όταν μια χρυσή ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα οριστικά το μετέτρεψε σε μια μονομερή λύση παράδοσης από μας της ταυτότητας και της γλώσσας. Ήδη δημιουργούνται τετελεσμένα. Αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνά σωστή η υπεύθυνη στάση μας. Ότι η συμφωνία έχει αρνητικές όψεις που δεν επιτρέπουν την υπερψήφιση της και ότι το πρόβλημα θα το βρούμε εντονότερο μπροστά μας. Εμείς ούτε θριαμβολογήσαμε όπως Α. Τσίπρας, ούτε καταστροφολογήσαμε όπως ο Π. Καμένος, ούτε καλλιεργήσαμε στείρους εθνικισμούς όπως ο Κ. Μητσοτάκης.

Πώς βλέπετε την πορεία της οικονομίας με δεδομένες τις έντονες αναταράξεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο, τη συζήτηση για την κατάσταση ελληνικών τραπεζών και την εκκρεμότητα για τη περικοπή ή μη των συντάξεων;

Το ότι η οικονομία μετά την τυπική λήξη του μνημονίου που υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρέθηκε στον αέρα των αγορών απροστάτευτη και παραπαίουσα με προεξάρχουσες τις τράπεζες απλώς δικαιώνει όσους υποστήριζαν την πιστοληπτική γραμμή αλλά και το ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Ποια έξοδος στις αγορές, που όλο αναβάλλεται; Και επιπλέον το να επικαλείσαι την Ιταλία και τη διεθνή συγκυρία εκ των υστέρων δεν αποτελεί καταφύγιο. Παραμένει παρούσα και η κρίση και το αδιέξοδο και οι δυσοίωνες προοπτικές. Η κυβέρνηση διαψεύστηκε από τα πράγματα πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις.

Παρότι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019, παραμένει ισχυρή η άποψη ότι η ψήφιση στην Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών και η πορεία της οικονομίας οδηγούν σε πρόωρες κάλπες; Τι λέτε;

Εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή μέχρι το Μάιο που κατά τη γνώμη μου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει και να έχει αλλάξει ρότα η χώρα. Δυστυχώς η επιμονή να παραμείνει στους θώκους της εξουσίας μια κυβέρνηση που εξάντλησε αλόγιστα κάθε δυνατότητα και έχασε κάθε λαϊκό στήριγμα και πολιτικό πλεονέκτημα βλάπτει καίρια τα εθνικά συμφέροντα, τη δημοκρατία και την αναγκαία κοινωνική συνοχή.

Εσείς, το Κίνημα Αλλαγής, λέτε ότι θα στηρίξετε κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας και για να το επιτύχετε ζητάτε ισχυρή εντολή. Με ποιους; Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνεται; Γιατί χωρίς τη ΝΔ, ως πρώτο κόμμα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κυβέρνηση δεν σχηματίζεται.

Το γαϊτανάκι «με ποιον είστε;» κατάντησε κουραστικό. Ο ένας μας κατηγορεί ότι δεν αποκλείουμε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος ότι πέσαμε ήδη στην αγκαλιά της Δεξιάς. Και οι δυο αγνοούν το λαό που με την ψήφο του θα αποφασίσει πώς θέλει να κυβερνηθεί. Κατηγορηματικά σας δηλώνω, ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο. Είμαστε μόνο με την Ελλάδα. Για αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή για να μπορούμε να δώσουμε εμείς τη λύση που απαιτούν οι καιροί. Αν δεν μας τη δώσει ο λαός, ας αναλάβουν αυτοί που μας διχάζουν και οδηγούν τη χώρα από αδιέξοδο σε αδιέξοδο.

Τελικά τι θέλει να είναι το Κίνημα Αλλαγής; ΚΟΔΗΣΟ που πάει παντού, όπως είπε ο Δ. Ρέππας στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ή ΚΚΕ του Κέντρου όπως του απάντησε ο Χ. Πρωτόπαππας;

Το Κίνημα Αλλαγής δεν πάει πουθενά, δεν γίνεται τσόντα κανενός, μένει αμετακίνητο στη θέση του και επεξεργάζεται και προτείνει τη μόνη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Δεν διεκδικεί συμμετοχή για τις καρέκλες σε μια παλινόρθωση της Δεξιάς, ούτε να γίνει συνεταιράκι του ΣΥΡΙΖΑ σε μια δήθεν προοδευτική συμμαχία με τον αριστερό λαϊκισμό και τυχοδιωκτισμό. Δεν φιλοδοξεί να ξεπεράσει τη Χρυσή Αυγή και να γίνει τρίτος πόλος σε ένα διχαστικό δικομματισμό. Διεκδικεί τη θέση του πρωταγωνιστή, του οδηγού των εξελίξεων. Και πιστέψτε με σε πείσμα των κάθε λογής δημοσκοπήσεων θα την κατακτήσουμε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις