Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά- Πως επήλθε το "διαζύγιο"

Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά- Πως επήλθε το "διαζύγιο"

Την πρόθεση του να παραιτηθεί είχε γνωστοποιήσει- σύμφωνα με πληροφορίες- ο Νίκος Κοτζιάς στους συνεργάτες και στους συνομιλητές του ήδη από το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε επίθεση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και δεν έλαβε τη στήριξη που ανέμενε από τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου

Μάλιστα, είχε διαμηνύσει την πρόθεσή του και στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κοτζιάς θεώρησε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυβέρνησή του δεν τον κάλυψαν μετά την επίθεση του κ. Καμμένου στα θέμα του καθηκόντων του, η οποία «άγγιξε τον πυρήνα της προσωπικότητάς του».


Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, στο βραδινό του δελτίο ειδήσεων, αναφέρουν ότι οι σχέσεις Τσίπρα- Κοτζιά είχαν ψυχρανθεί με τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών, ενώ πηγές της κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι και πριν από ένα χρόνο έχει υποβάλλει παραίτηση ο Κοτζιάς, άγνωστο για ποιο λόγο, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.


Ο κ. Κοτζιάς εκνευρισμένος εγκατέλειψε, την Τρίτη, την αίθουσα του υπουργικού Συμβουλίου πριν αυτή ολοκληρωθεί, αν και αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν θέματα της αρμοδιότητάς του.

Φαίνεται ότι ενοχλήθηκε σφόδρα και από την επιλογή του πρωθυπουργού να τηρήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον κ. Καμμένο και τον ίδιο, ειδικά αναφορικά με το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί κεντρικό άξονα της εξωτερικής του πολιτικής της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν στην Καθημερινή, ότι ο κ. Κοτζιάς "εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι "βουτάει" από κονδύλια, καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις".

Ακολούθως ο υπουργός Εξωτερικών κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα. Κατά πληροφορίες, μετέφερε στον Προκόπη Παυλόπουλο την πρόθεσή του για παραίτηση. Μάλιστα, οι δύο άνδρες, φέρεται να συζήτησαν τις νομικές προεκτάσεις τις παραίτησής του, ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένου ότι φέρει την υπογραφή του κ. Κοτζιά

Συνομιλητές του καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, που είχαν εικόνα των αποφάσεων και των προθέσεων του Νίκου Κοτζιά, θεωρούσαν την παραίτησή του δεδομένη

Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να είχε θέσει την Πέμπτη ως όριο για τις αποφάσεις του, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση ή η απόρριψη όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ, όπου είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για τις συνταγματικές αλλαγές

Ωστόσο φαίνεται ότι οι διαρροές που έγιναν για την επίθεση που δέχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς για θέματα μυστικών κονδυλίων, αλλά κυρίως το παράθυρο που άφησε ορθάνοιχτο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ερωτώμενος σχετικά απάντησε «όποιος έχει δυσφορία, να κατέβει από το τρένο», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και επέσπευσε τις αποφάσεις του ΥΠΕΞ.


Διαβάστε: Ραγδαίες εξελίξεις: Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς- Νέος ΥΠΕΞ ο Τσίπρας που απέστειλε αυστηρά μηνύματα
Διαβάστε: Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα: Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία!
Διαβάστε: Τζανακόπουλος: Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει

Διαβάστε: Οξύτατη αντίδραση Κοτζιά: Ξέχασαν ότι είμαι σπόρος


Η κρίση με τη Ρωσία

Το επεισόδιο Κοτζιά- Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης μπορεί να ήταν πρωτοφανές σε ένταση και μάλιστα ενώπιον του πρωθυπουργού και όλων των υπουργών, όμως δεν ήταν το πρώτο

Το "γυαλί" στις σχέσεις Κοτζιά-Τσίπρα, είχε αρχίσει να ραγίζει από την περίοδο της διπλωματικής κρίσης με την Ρωσία και την απέλαση Ρώσων διπλωματών. Ο Πρωθυπουργός, συμφωνούσε μεν με την ουσία της κίνησης, αλλά όχι και με τις λάβρες ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών του που έριχναν λάδι στη φωτιά, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους.

Όπως είχε διαρρεύσει μάλιστα από την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε να ταξιδέψει μόνος του στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου και ο ΥΠΕΞ σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Σύμφωνα δε με τον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να έχει υποβάλει και άλλη μια παραίτηση στον Πρωθυπουργό, προ ενός έτους, για άγνωστο λόγο μέχρι σήμερα, η οποία ωστόσο δεν σχετίζονταν με την κρίση στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας.

Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός δεν την είχε κάνει τότε αποδεκτή. Μάλιστα, αιφνιδιάστηκε με την εξέλιξη των γεγονότων αφού στο γεύμα που είχε την Κυριακή με τον Πάνο Καμμένο στη Λέσχη Αξιωματικών, φέρεται να είχαν συμφωνήσει να πέσουν οι τόνοι. 


Η πρώτη επίσημη αντίδραση Κοτζιά ήρθε μερικά λεπτά αργότερα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό:

"Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου.  Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος".